PietKruiver westzijde

PIET KRUIVER'S PLAKBOEK

sportschrift5

 

ER HELP GEEN moedertje-lief aan. Voor dit bruidspaar is maar één bijvoeglijk naamwoord van toepassing: stralend. De datum is dinsdagmiddag 2 augustus 1960, de locatie is de Nederlands-Hervormde kerk van Koog aan de Zaan. Het weer is aangenaam, rond de twintig graden. De bruid is Maria Heidel uit Zaandijk, 22 jaar oud. de bruidegom is Piet Kruiver, ook 22 jaar, midvoor van het Nederlands elftal. Hij speelt bij eredivisieclub PSV, maar is geboren en getogen in Koog aan de Zaan en hij helpt zijn ouders nog geregeld in hun fourniturenwinkel aan de Bloemstraat.

De brede lach op het gezicht van Rie laat zien dat dit de mooiste dag van haar leven is. Haar kapster heeft een lok over haar voorhoofd gekamd. Op haar kapsel een diadeem met daaraan bevestigd een sluier, die tot over haar schouders valt. Een witte bruidsjurk met lange mouwen en een wijd uitstaande, korte rok, de hals is vrijgelaten maar er is geen sprake van een gewaagd decolleté. In haar rechterhand houdt ze het boeket vast dat Piet voor haar heeft gekocht, met de andere hand houdt ze die van haar bruidegom stevig omklemd. Rie draagt witte handschoenen, Piet heeft de etiquette voor het dragen van zijn rokkostuum goed bestudeerd en weet dat hij wel handschoenen bij zich moet hebben maar die onder geen beding mag aantrekken, net zo min als hij zijn hoge zijden hoed mag opzetten. Hij is zeer formeel en tot in de puntjes gekleed, met grijze das en grijs vest, een krijtstreep broek en smetteloos blinkende schoenen. Vast speciaal voor de bruiloft gekocht. 

Het bruidsmeisje is Piets zusje Ylona, twaalf jaar oud. De jurk van lichtblauwe stof die ze draagt, is door haar moeder zelf gemaakt, net als haar tasje. Ze droeg altijd blauw, omdat dat zo goed combineerde met haar lichtblonde haar.

Bij de uitgang van de kerk wordt het bruidspaar opgewacht door de Koger jeugd. Die wil hun held, die drie jaar geleden nog het ene doelpunt na het andere maakte op het KFC-terrein, nog graag één keertje van dichtbij zien.

 

Het boek 'Piet Kruiver, het onstuimige voetballeven van de Blonde Pijl', door Martin Rep, ligt vanaf morgen (1 juni) in de boekwinkel.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum