piet kruiver serie04

Piet Kruiver's plakboek

Sportschrift

PIET KRUIVER was negen jaar oud toen hij een zusje kreeg. Ze heette Ylona, ze was net zo blond als hij en ze hadden alle twee lange wimpers. Piet was gek op zijn jonge zusje, en zij aanbad haar grote broer. 

Ylona bewaart kostbare herinneringen aan de weekenden met het gezin in De Woude, een dorpje van een paar honderd inwoners op een eiland in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer dat alleen per pont te bereiken is. Of met de boot: vader Jo Kruiver had een boot gekocht, de Pinguin 2.

In de grote vakantie voer de Pinguin 2 naar de Hargervaart, vlak bij Schoorl. Dat werden heerlijke weken, al konden vader en moeder Kruiver er haast nooit tegelijk zijn. De winkel in Koog aan de Zaan moest immers open blijven, en zo wisselden Jo en zijn vrouw Emmy daar elkaar af achter de toonbank.

Ylona: “Deze foto is genomen in De Woude: Piet in het midden, daarnaast lig ik, en die andere jongen is waarschijnlijk Jaap Sjollema. Hij was een vriend van m’n broertje, die is later overleden.” Jaap en Piet zullen hier een jaar of vijftien zijn, Ylona is dan zes jaar.

Ze liggen lekker op luchtbedden. Misschien werden die gebruikt om het slapen aan boord wat comfortabeler te maken, maar ze waren natuurlijk ook prima geschikt om op het water mee te dobberen.  Daarna legde je ze even in de zon en waren ze zo weer droog.

Piets zusje ligt náást het luchtbed, dicht naast haar grote broer. Ze kijkt hem bewonderend naar de ogen, terwijl Piet zelf een beetje stug voor zich uit kijkt. Zoals broers soms kunnen doen als hun zusje iets te dichtbij komt. Net als Piet is Jaap omhoog gekomen uit zijn luie houding. Hij kijkt de fotograaf onderzoekend aan.  

Op de achtergrond lijkt iets van een boot zichtbaar. De Pinguin 2 van vader Kruiver? Dan gaan ze daar vast straks heen om een glaasje limonade te halen. Of ze gaan eerst een partijtje voetballen. Lekker lummelen, met Ylona kansloos in het midden.

 

Martin Rep: 'Piet Kruiver, het onstuimige leven van de Blonde Pijl'. Uitgeverij Oevers, Zaandam. Paperback, €22,50.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum