albertheijn

Voor mij als Zaankanter is Albert Heijn meer dan zomaar een naam. AH is een op en top Zaans bedrijf, waar ik, net als iedere Zaankanter, trots op was.

Namen als Bruijnzeel, Verkade, Simon de Wit, Albert Heijn, Wessanen, Honig, noem maar op - ze waren tot ver over de grenzen bekend en het waren bedrijven die hun roots aan de Zaan hadden (al wisten we ook wel dat de steenrijke ondernemers zelf in villa's in Aerdenhout woonden en niet in die armoedige Zaanstreek).

Mijn vader mocht graag vertellen dat hij nog zaken had gedaan met Albert Heijn zelf, de oprichter van het concern. Hij had talrijke handeltjes opgezet. Een daarvan was een vleesrokerij - wat zal het voorgesteld hebben, maar in ieder geval was hij brutaal genoeg om belet te vragen bij de grote baas. Albert Heijn was toen al een gevestigd, succesvol bedrijf. Wat zal het geweest zijn - 1925, 1930? Mijn vader was van 1904 en hij had twaalf ambachten en dertien ongelukken. Meestal in de onbestemde sector van eigen zaakjes. Hij herkende zich volkomen in Laarmans van Elschots 'Kaas', die maar geen beslissing durfde te nemen, net zo lang wachtte in een winkel alvorens zijn nering aan te bieden dat hij geen cent verdiende en het uiteindelijk niet redde.

albertgerritheijn

Volgens mijn vader bood hij het rookvlees zo goedkoop aan dat de oude Albert er maar al te graag op inging. Dat betekende dat Albert er aardig op verdiende en mijn vader bijna niks. Hij had zich er waarschijnlijk danig op verrekend. De handel duurde dan ook niet lang.

Ik denk dat hij het zaakje samen met zijn broer Klaas (van 1900) deed. In ieder geval is Klaas in de vleesrokerij doorgegaan en heeft daar goed in geboerd. Hij had een schitterende bungalow in het duingebied in Bergen aan Zee toen hij met werkte stopte.

Ik heb de vorige week overleden Albert Heijn, de kleinzoon van de oprichter, één keer ontmoet. Ik was denk ik kort daarvoor begonnen bij mijn eerste krantje, de Zaanlander. Net van de hbs, en zo'n beetje voor het eerst een receptie bijwonend. Het zal wel ter gelegenheid van een of ander jubileum bij het concern geweest zijn.

Ik was erg groen en voelde me erg ongelukkig daar. Ik was niet erg vlot gebekt; dat ben ik nog altijd niet, maar ik heb wel geleerd hoe ik me moet gedragen bij zo'n gelegenheid. Destijds dacht ik dat de mensen wel naar mij, de interessante verslaggever, zouden toekomen. Het was ver voordat het woord 'netwerken' werd uitgevonden. Maar niemand bemoeide zich met mijn zwijgzame persoontje.

Er kwam een vrij jong mannetje naar me toe. Wel een stuk ouder dan ik, maar toch vrij jong. En hij zag er een beetje sullig uit. Als een… een kruidenier, denk ik. Ik weet niet meer waar we het over gehad hebben, en het zal ook niet lang hebben geduurd. Maar in ieder geval bemoeide hij, president-directeur (denk ik) Albert Heijn van het AH-concern zich met mij, om mij een beetje op m'n gemak te laten voelen. Ruim veertig jaar later denk ik daar nog altijd met genegenheid aan terug. Hij moet gezien hebben hoe slecht ik me op m'n gemak voelde. Een goed mens.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum