Afscheid 1 kopie

Vandaag, 16 januari, zou mijn schoolvriend Arnoud de Ridder 67 jaar zijn geworden. Hij overleed vier jaar geleden. 

Arnoud was een goede vriend op het Zaanlands Lyceum. We zaten in hetzelfde vriendenclubje, we waren gek op hetzelfde meisje, we deelden dezelfde interesses. We spijbelden samen, we deden dezelfde dingen. Zijn vader had een bedrijf in Assendelft en zat goed in de slappe was. Het gezin - Arnoud was enig kind - woonde in een mooie bungalow. We praatten er over de muziek die ons interesseerde, over de dingen die ons fascineerden ('het lijkt me zo fantastisch als ik nog mocht meemaken dat er mensen op Mars staan') en over alledaagse dingen zoals de leraren en ander ongerief. Voor ons beiden kwam het schoolwerk pas op de zoveelste plaats.

Nadat van ons beiden de schoolcarrière was mislukt, verdween hij uit mijn leven. Ik heb nog wel eens een poging gedaan hem terug te vinden, maar misschien deed ik niet goed genoeg m'n best. In ieder geval miste ik hem tot mijn verdriet bij de schoolreünie van het Lyceum in de jaren negentig. Niemand wist wat er van hem was geworden. Pas bij de volgende reünie, in 2007, kwam ik achter zijn e-mailadres.

Hij bleek al eind jaren zestig, begin jaren zeventig met zijn ouders naar Zuid-Afrika geëmigreerd te zijn. Hij woonde al meer dan 25 jaar gelukkig samen met zijn Judy. Hij had een prachtig huis in het stadje Knysna, met zwembad. Een auto was voor hem een Rolls-Royce of een Jaguar. Daar had hij ook in gehandeld. En ach, ze stonden beiden onder medische behandeling vanwege kanker, maar het zag er allemaal goed uit.

We belden een paar keer en mailden geregeld. Tot de mailtjes uitbleven nadat ik hem gevraagd had niet steeds van die flauwe grappen te versturen die hij weer van anderen had gekregen.

Komende week zou hij 65 worden. Toch eens tijd voor een nieuwe mail. Geen antwoord. Pas toen ik een paar mede-ontvangers van zijn 'funny mails' had aangeschreven, kreeg ik het verwachte bericht.

Zoals van Mr. Tony Bosh:

Sadly Martin, Arnoud passed away almost a year ago. Regretfully I did not manage to visit him in Knysna before he died. I know through correspondence that he was very happy and content there. I am not certain but I think Judi his companion has also succumbed to cancer.

I too, knew Arnoud from the sixties and we spent many a jolly time together. Regularly sailing locally on Hartebeespoort dam and of course we both crewed for friends in Holland on the Ijsselmeer whilst on holiday. I miss his quick humour and wit. He was also very sharp with 'wordplay'.  To date there has been no one like him with whom I can share humorous things.

deridder

Mail van Arnoud

In januari 2010 ontving ik deze mail van Arnoud. De 'vriend in Joburg' was een mailcontact van mij, die ik een etentje wilde aanbieden nadat die tal van tegenslagen had gehad.

Jongeman,
Dankjewel voor  de fraaie kaart die ik vorige week ontvangen heb. En de beste wensen natuurlijk ook voor jouw en je familie. Vorige week hebben weer bloedtests gedaan en gisteren vertelde mijn oncologist dat alles 100% is. De komende twee jaar doen we om de drie maanden weer tests, in die periode heb je de grootste kans dat het terug komt. Daarna schijnt die kans aanmerkelijk kleiner te worden. Maar op mijn leeftijd kun je dan weer allerlei andere toestanden oplopen. Inmiddels zijn verschillende zenuwen naar mijn poten gedeeltelijk vernield en spendeer ik een groot deel van mijn tijd in physiotherapy en thuis veel oefenen om de beenspieren weer op te bouwen. Lopen gaat nog steeds moeilijk, maar ik beschouw mezelf niet als invalide. We komen er wel doorheen.
Judy's longtumor is inmiddels, met chemothreary, geschronken van een tennisbal naar 18mm diameter en is nu halverwege haar radiation programma van 15 treatments. Dus dat gaat allemaal de goeie kant uit.
Genoeg geleuter over onze perikelen, ik heb inderdaad een paar weken geleden met PV gesproken, dwz zij sprak en ik luisterde (af en toe). Toch wel een lieve meid en ik krijg de indruk dat ze redelijk tevreden is in haar huisje in het zuidwesten, alhoewel het niet overeenkomt met haar dromen en ambities van de HBS tijd. Ze was vrij veel van plan destijds, maar ja, zo lopen er nog wel een paar honderd miljoen rond.
Hoe gaat het overigens met je vriend in Joburg, heb je daar nog contact mee? Het laatste wat ik van jouw hoorde was dat je hem geld wilde sturen voor een Paasmaaltijd. Is dat goed in de maag gevallen?
Groeten kerel, ook aan Dicky

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum