Verdwaald als Kuifje in de sportwereld
- Gegevens
Met eindejaarsoverzichten heb ik niks. Te veel herinneringen aan chef-redacteuren die bij het afscheuren van een kalenderblaadje zagen dat de laatste maand was aangebroken. “Hé, binnenkort oud en nieuw!” Bij gebrek aan echt nieuws moest dan het nieuws van het afgelopen jaar worden opgewarmd. De kliekjes werden in hapklare brokken uitgeserveerd, onder het motto ‘weet u nog wel…’, in de hoop dat de lezer het allemaal zou slikken.
Je voelt het al: dit is een inleiding op mijn eigen eindejaarsoverzicht. Voor één keer. In 2024 nam ik namelijk een onverwachte afslag in mijn journalistieke loopbaan: om mijn boek over de Zaanse voetballer Piet Kruiver te kunnen schrijven, moest ik sportverslaggever worden. Ik reisde van voetbalstadion naar voetbalstadion. En Kuifje in de sportwereld verdwaalde prompt.
Over Piet Kruiver zelf ga ik nu niks vertellen – dat staat allemaal in het boek, het is nog steeds te koop in de erkende boekwinkel en een uitstekend idee als pakje onder de kerstboom – maar wel over enkele bijzondere ervaringen die in het boek niet of nauwelijks aan de orde komen. Zoals de ontmoeting met de legendarische verzorger van Feijenoord, Gerard Meijer.
Lees meer: Verdwaald als Kuifje in de sportwereld
Kees Rijvers liet zijn plaats in het Gouden Binnentrio aan Piet Kruiver
- Gegevens
De laatste speler die nog in leven was van het Gouden Binnentrio is overleden. Herinneringen aan Kees Rijvers, maar toch vooral aan Piet Kruiver.
Lees meer: Kees Rijvers liet zijn plaats in het Gouden Binnentrio aan Piet Kruiver
Hier had die visfoto moeten staan
- Gegevens
Wat jammer dan geen enkele redacteur van De Typhoon of De Zaanlander er ooit aan gedacht heeft in de jaren zeventig of tachtig. Want wat zou het een prachtige reportage zijn geweest: een dagje uit vissen met Henk Groot, Cees Groot, Piet Kruiver en Jan Jongbloed. Drie grote Zaanse spitsen samen met de roemruchte keeper van twee WK-finales, die allen naast het voetballen als allergrootste passie hadden een hengeltje uitleggen ergens in het waterrijke Noord-Holland.
Lees meer: Hier had die visfoto moeten staan
Het ‘Zaanse’ landskampioenschap van Feyenoord
- Gegevens
Feyenoord is voor de elfde keer sinds de invoering van het betaald voetbal kampioen van Nederland geworden. Mij staat vooral het derde kampioenschap bij, in 1965. Een klein lesje voetbalhistorie, met een hoofdrol voor twee Zaankanters. En een rare scheidsrechter.
Lees meer: Het ‘Zaanse’ landskampioenschap van Feyenoord
Met ‘Zaanse Piet’ had Nederland in 1958 wèl aan het WK kunnen meedoen. Misschien
- Gegevens
Het Nederlands Elftal heeft in Qatar de poule-fase overleefd en ontmoet zaterdag het team van de VS. In 1958, het eerste wereldkampioenschap voetbal dat ik me herinner, was Nederland er niet eens bij. Als de Keuzecommissie van de KNVB Zaankanter Piet Kruiver eerder had zien staan, had het heel anders kunnen gaan.
Lees meer: Met ‘Zaanse Piet’ had Nederland in 1958 wèl aan het WK kunnen meedoen. Misschien
De schat op het Waterlooplein
- Gegevens
Mijn kleinzoons verslijten een of twee Ajax-ballen per seizoen. Ik was dolgelukkig met het leertje dat ik op de kop tikte op het Waterlooplein in Amsterdam. Een ode aan het Bruine Monster.
Lees meer: De schat op het Waterlooplein
Wie kent Pietje Kruiver uit Koog aan de Zaan nog?
- Gegevens
Wie was Piet Kruiver? Wie kent Piet Kruiver nog?
Piet Kruiver was een beroemde Zaanse profvoetballer, die tien jaar lang grote successen behaalde in Nederland en in heel Europa. Maar hij is vooral een tragische, bijna vergeten held. Over die held gaat, meer dan veertig jaar na zijn dood, mijn volgende boek. Pietje Kruiver uit Koog aan de Zaan is dat zonder meer waard. Komende zondag vertel ik er alles over in het radioprogramma Adres onbekend.
Lees meer: Wie kent Pietje Kruiver uit Koog aan de Zaan nog?