eddyEén keer in mijn leven heb ik Eddy Posthuma de Boer ontmoet. Ik was als 'bladenmaker-in-spe' aangenomen bij uitgeversconcern VNU, waar een niet te stillen energie bestond om nieuwe tijdschriften in de markt te zetten. Een groep jonge journalisten kreeg een jaar lang een intensieve training om hun creatieve talenten aan te wenden om bladen te bedenken. We werden ondergebracht in het KNVB-complex in Zeist, waar een keur van marketing managers, hoofdredacteuren, art directors en noem maar op opdraafde om ons te leren hoe dat ging, bladen maken.

Op een dag in 1976 kwam de top van het chique maandblad Avenue op bezoek, met medeneming van freelance fotograaf Eddy Posthuma de Boer. Die werd de hele wereld over gestuurd om reportages te maken. Dat leidde tot vele pagina's beslaande reportages in Avenue. Eddy vertelde trots over die reizen, hoe hij te werk ging en hoe mooi ze bij Avenue zijn foto's presenteerden. Het leuke van Avenue was ook: het gaf niet wat het kostte.

Op de foto die ik die dag maakte, is Eddy een jaar of 45. Afgelopen weekend overleed hij als een gelauwerd fotograaf, 90 jaar oud.

henkkuytOp ‘Pinksterdrie’ vindt in Nijmegen sinds een paar jaar de jaarlijkse reünie van oud-journalisten van De Gelderlander plaats. Aanstaande dinsdag is het weer zover: dan verzamelen de ‘knarren’ van de krant zich in café Goossens aan de Grote Markt. Veel van de gesprekken zullen ongetwijfeld gaan over de man die er niet meer bij kan zijn: hoofdredacteur Henk Kuijt, de branieachtige straatvechter die de krant zestien jaar leidde en die in 2004 overleed.  Herinneringen aan een Zaankanter aan de Waal, en het opmerkelijke verhaal hoe hij mij bij zijn krant binnenloodste.

vader mams winkel

Ik had twee moeders. In de verhalen uit mijn jeugd schrijf ik voor het gemak meestal over ‘mijn moeder’, maar daarmee doe ik mijn stiefmoeder tekort. Deze maand dertien jaar geleden overleed zij, 82 jaar oud, Het wordt tijd om haar te gedenken. Deel 2 en laatst in een korte serie: Hoe Martha Muis in ons leven kwam en hoe alles veranderde. Zelfs een bezoek aan een goddeloos oord als de kermis. .

adrievangeffen

Mahjongspeler Adrie van Geffen is onverwacht overleden, op 63-jarige leeftijd. Een van mijn langdurigste mahjongvriendschappen. Maar was het wel een echte vriendschap? En was Adrie eigenlijk nog wel een mahjongspeler? Mijn herinneringen aan een man met een solitair leven.

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact