warnink zuiderkerkMet dominee Heleen van Beelen, die deze week afscheid nam van de protestantse gemeente Bussum, discussieerde ik over Jezus en Maria op een trendy Goois terras. Zou de dominee uit mijn Zaanse jeugd ooit in een café hebben gezeten? Een calvinist, zo merk ik, zal zich nooit helemaal thuis voelen in een vrijzinnig milieu.

westvleeten vkHet ‘lekkerste bier ter wereld’ is alleen te koop in de abdij waar het gebrouwen wordt. De aanschaf is al een avontuur op zich. In de hemel is geen bier, daarom verkopen de paters het hier.

puch 1Opeens vind ik in een bijna vergeten fotoalbum een vergeten foto terug. Een bijzondere foto, want zo veel heb ik er niet met mijn betreurde witte Puch Skyrider bromfiets. Het is ook een van de eerste foto’s met het meisje dat ik nog altijd heb.

wytze brandsmaWytze Brandsma verliet Zaandam en de veilige gereformeerde kerk. Hij vestigde zich op het Friese platteland en fulmineerde als vrijzinnig doopsgezinde predikant tegen de industriële moloch. Zijn dichtbundels getuigen van een haast calvinistische strijd met de Heer.

sint bari2Speciaal om het wonder van Sint Nicolaas van dichtbij te zien, reisde ik dit jaar naar de Italiaanse havenstad Bari. Het bezoek aan zijn crypte eindigde met een liedje voor de sint. 

Copyright © 2015-2019 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact