top2000verlosser2Derde kerstdag 2015: swingen in de kerk, dansen met de dominee en een gebed dat wordt opgezonden tussen de nummers van de Bussumse top-acht door. Waar is het collectezakje?

We hadden de kleinkinderen wel mee kunnen nemen, zegt mijn Dicky. Vóór in de Verlosserkerk liggen rode zitzakken en ligbedden uitgespreid. De jongste kinderen hebben die al snel ontdekt en in bezit genomen.

Het is anders dan anders op ‘derde kerstdag’. Als dominee Heleen van Beelen het woord neemt, vertelt ze dat haar puberdochter enthousiast is over deze Top 2000-kerkdienst. “Was het maar altijd zo, mam, dan kwam ik veel vaker in de kerk.”

Terwijl op de radio de Top 2000 wordt gedraaid en op tv Matthijs van Nieuwkerk hierop inhaakt met de Top 2000 a Gogo, vindt in de Bussumse Verlosserkerk de religieuze variant plaats. Omdat, zoals Heleen van Beelen en haar collega Wielie Elhorst zeggen, ‘liedjes de mensen makkelijk aanspreken’.

top2000verlosser1Meer dan vijftig Bussumers hebben de voorafgaande weken via een speciale internetpagina gestemd op hun favoriete song, en het was helemaal mooi als ze daarbij ook vertelden waarom dat ene bijzondere lied voor hen zo speciaal was. De huisband van deze avond, gospelgroep Sound4life uit Hilversum, vertolkt de Bussumse top-acht die daaruit tevoorschijn kwam. Zo passeert Wit Licht van Marco Borsato de revue, We are the world van Michael Jackson, Fixed van Coleplay en Halleluja van Lisa Lois. Hoog in de Bussumse lijst staat Imagine, waarin John Lennon een utopie bezingt, die na de recente terreuraanslagen in Parijs wereldwijde weerklank heeft gevonden. Bepaald geen religieuze tekst, maar dominee Wielie (“we zijn hartstikke trots dat we op vandaag een van de 63 top-2000-kerkdiensten in Nederland kunnen organiseren”) zegt het dan ook al in zijn inleiding: deze avond is niet alleen voor gelovigen, maar ook voor niet-gelovigen, lichtgelovigen en ongelovigen.

De liederen van de Top 2000 bezingen het leven in alle toonaarden, zegt Wielie: “Ons geluk, ons ongeluk, onze hoogtepunten en onze dieptepunten, onze liefde en onze haat, ons leven en ons sterven – en dat mag in de kerk gehoord worden. Want leven en geloven hebben alles met elkaar te maken.”

Het is dan ook geen echte kerkdienst. Wie de Verlosserkerk binnenloopt, waant zich in een discotheek. De gekleurde verlichting wisselt met de minuut, het gebogen plafond van de ruimte, waarop honderden lichtjes worden geprojecteerd, zou in een echte disco niet misstaan. Achterin is een bar, waar gratis (gratis!) drankjes kunnen worden afgehaald en op het podium staat Sound4Life zijn repertoire te spelen.

De band maakt de zaal gek met All I want for Christmas is you van Mariah Carey. De kids verlaten hun rode zitzakken en dansen volop, samen met de swingende predikanten Wielie en Heleen. Als Heleen de microfoon pakt, vertelt ze over het lied dat zij als puber mooi vond, Rivers of Babylon van Boney M. “Ik had geen idee dat dat ging over Psalm 137. Als ik dat geweten had, had ik ’t misschien niet meegezongen”, lacht ze.

“Wat is jouw favoriete nummer uit de Top-2000?”, vraagt ze dan aan de kalende toetsenist Pim Philipse van de band. “In the air tonight van Phil Collins”, antwoordt hij. Heleen: “Ja, natuurlijk, je lijkt ook een beetje op Phil Collins.”

Maar wat is jouw favoriete nummer, Heleen, wil Wielie weten. Heleen noemt One van U2. “Ik werkte als vijftienjarige bij de HEMA en ik had een pickupje gekocht. “Ik had niet eens door dat de muziek van U2 ook religieus geïnspireerd was, al zong ik hun Gloria wel heel uitbundig mee.”

Net als ik denk dat we echt in een disco staan, gaat Wielie voor in gebed


Net als ik denk dat we echt in een disco staan, gaat Wielie voor in gebed. Het is niet plechtig, het is ook helemaal niet stil in de kerk. Zijn woorden klinken er niet minder oprecht door. “Heer, wij hopen dat u in de hemel zachtjes meedeint op de muziek in deze dienst. Wij denken dat u dat wel doet. U wilt immers niets liever dan dicht bij ons zijn. Wij danken u voor de muziek, waar wij immers zo veel van ons zelf in kwijt kunnen.”

top2000verlosser3Als hijzelf iets mag zeggen over een liedje met betekenis, noemt Wielie No matter what happens van Barbra Streisand. Hij heeft er veel aan gehad omdat het hem hielp om zichzelf te zijn en ervoor uit te komen dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Wielie en Heleen hadden gehoopt dat deze avond veel mensen zouden vertellen waaróm een bepaald lied hun aansprak. Maar behalve zij zelf stapt er maar één dame op het podium om dat te doen. “Niemand had zich aangemeld”, zegt Heleen na afloop. “Dat is jammer inderdaad, maar ik denk dat er een volgende keer minder schroom zal zijn, nu men het een keer heeft meegemaakt.” Wielie: “De mensen moeten er nog aan wennen. Volgend jaar nieuwe kansen.”

Beiden zijn in ieder geval dik tevreden over de opkomst. Heleen: “Weet je dat er een kleine 250 mensen waren? En dat dat dubbel zoveel is als in een gewone dienst? Dus dat we heel, heel tevreden zijn?” Wielie voegt eraan toe: “Het was boven verwachting. We hadden op maar honderd mensen gerekend.  Ze waren van alle leeftijden, en er was ook een aantal mensen dat anders zelden of nooit in de kerk komt.”

Dat laatste geldt zeker voor Dicky, die nu voor het eerst van haar leven in de Verlosserkerk is geweest. En de volgende keer nemen we zeker de kleinkinderen mee, spreken we met elkaar af als we naar buiten lopen. Tot onze verbazing staat er niet eens iemand met een collectezakje bij de uitgang.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Bussum Onderweg, het blad van de Protestantse Gemeente Bussum. Meer informatie op de website van de kerk.

 

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum