beatles 19640006

Het zijn foto’s van niks, maar: unieke foto’s van niks. Ze kwamen onverwacht uit mijn foto-archief te voorschijn, terwijl ik naar iets anders op zoek was. Tientallen jaren waren ze zoek, nu houd ik ze opeens weer in handen. Een serie kiekjes van 57 jaar oud. De foto’s die ik destijds maakte van het Beatles-concert in Blokker, het enige optreden dat de ‘Fab Four’ ooit gaven in Nederland. Ik zou met een gerust hart boven dit verhaal kunnen zetten: ‘Unieke foto’s van Beatles-concert na meer een halve eeuw teruggevonden’.

Update: De serie is uitverkocht

 

5thbeatlesEen paar jaar geleden schreef ik een artikel over de 'Vijfde Beatle' naar aanleiding van het overlijden van sessie-drummer Andy White. White had in de studio een partijtje gedrumd voor de opname van de eerste Beatles-single Love me do, omdat producer George Martin twijfels had over Ringo Starr. Onlangs verscheen van de hand van Volkskrant-journalisten Paul Onkenhout en John Schoorl het boek 'De vijfde Beatles'. Daarin passeren liefst 64 kandidaten voor deze titel de revue. Voor mij aanleiding mijn verhaal opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

stonesingroningen

Op de Rolling Stones-expositie ‘Unzipped’ in het Groninger Museum zijn vele honderden memorabilia te bekijken uit de meer dan vijftigjarige geschiedenis van de band. Maar de mondharmonica die Mick Jagger had meegenomen naar het beladen Kurhaus-concert van 1964 zul je er vergeefs zoeken.

trixparamountsJanuari 1984. Ik ben net begonnen op de redactie van de Volkskrant. Het meeste langharige tuig dat daar werkt, heeft inmiddels het haar in een net model laten knippen, maar de geest van linksigheid en het geloof in de revolutie heerst nog volop.

Een van de eersten met wie ik kennis maak, is een kalende knaap van mijn leeftijd, die mijn kennis test van The Beatles. Als ik daarvoor ben geslaagd, word ik voorgesteld aan een andere binnenland-redacteur, Adriaan de Boer. Ons gesprek komt al snel op The Rolling Stones, waarbij ik zo achteloos mogelijk laat vallen dat ik bijna twintig jaar eerder het legendarische concert van de Stones in het Kurhaus heb bijgewoond.

“Werkelijk?”, antwoordt Adriaan. “Ik zat met mijn band in het voorprogramma.” Daar heb ik niet van terug.

Tien jaar later, bij het dertigjarig jubileum van het concert, schrijft Adriaan zijn herinneringen aan die legendarische 8e augustus 1964 op voor de Volkskrant. Met zijn toestemming volgt hieronder dat verhaal.

squibs

‘De Zaanse Pophistorie 1960-2020’ is een indrukwekkend naslagwerk van zestig jaar popmuziek in de Zaanstreek. Van George Baker tot Margriet Eshuys, van The Baby Rockers tot The Dizzy Man‘s Band. Zelfs The Squibs, die geen noot konden spelen, staan erin vermeld. Verslag van het eenmalige, geluidloze en mislukte optreden van de onbekendste Zaanse band.

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact