squibsDeze maand verschijnt ‘De Zaanse Pophistorie 1960-2020’. Een indrukwekkend naslagwerk van zestig jaar rock ’n roll in de Zaanstreek. Van George Baker tot Margriet Eshuys, van The Baby Rockers tot The Dizzy Man‘s Band. Zelfs The Squibs, die geen noot konden spelen, staan erin vermeld. Verslag van het eenmalige, geluidloze en mislukte optreden van de onbekendste Zaanse band.

Zaterdagmiddag 13 februari 1965. De wind waaide om de Bullekerk in Zaandam. We stonden te vernikkelen van de kou. De overige leden van The Squibs keken me een beetje ongeduldig aan.

Waar blijft-ie nou, vroeg drummer Rob Berghege. Bassist Theo Garritse zei niks, hij bromde alleen maar wat en likte aan het vloeitje van zijn shaggie. Slaggitarist Otto Hoogendijk stond een beetje terzijde. Behalve mij kende hij niemand van de band. 

Ik was degene die dit groepje deze middag bij elkaar had gebracht hier op het plein voor de kerk. Rob Berghege was al jaren mijn beste vriend. Otto Hoogendijk zat bij me in de klas op de Christelijke hbs; Theo Garritse was een klasgenoot van Rob op de lts.  En ik was ook degene die de fotograaf had geregeld. Mijn oude schoolgenoot Jan Jaap Berkhout, die niet alleen een schitterende Rolleiflex camera had maar ook heel goede foto’s kon maken, had beloofd te komen en een serie foto’s van ons te schieten.

Ik was de sologitarist van de band. Instrumenten hadden we nog niet, we konden ook nog helemaal niet spelen, maar we hadden alle vier lang haar en dat was een mooi begin. Rob en ik hadden vaak met elkaar gepraat over het idee om een band te beginnen. Na de opkomst van The Beatles en The Rolling Stones schoten overal in Nederland beatgroepen als paddenstoelen uit de grond. De Zaanstreek met name bleek vruchtbare grond voor scholieren en werkende jongeren om het podium te beklimmen. Rob en liepen in het weekend allerlei zaaltjes af om de nieuwste groepen te bekijken en, vooral, te beluisteren. Zo zagen we een hele stoet bandjes, waarvan ik me alleen nog The Baby Rockers herinner. Na elk 'beatgroep' die we zagen optreden, zaten Rob en ik lang bij elkaar om te bespreken wat we er goed aan hadden gevonden en wat slecht. Onze conclusie was steeds vaker: dat kunnen wij ook, en dan een stuk beter ook, en: we gaan onze eigen band beginnen. Een naam hadden we gauw gevonden: The Squibs, oftewel de voetzoekers.  

Het wekt dan ook geen verbazing dat er nu, ruim een halve eeuw later, een complete Zaanse pop-encyclopedie kan worden uitgegeven. De Zaanse popmuziek heeft vanaf het begin een prominente rol gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis, aldus Uitgeverij Oevers over dat boek: ‘Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet Eshuijs, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti & The Scooters, Reniet Vrieze, Ruben Hoeke en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt Zaanstad uit met groepen als De Kift en The Ex.’ Tot die contreien zouden The Squibs nooit doordringen, al hadden we nog zulke grootse plannen. 

Fotograaf Jan Jaap bleef maar weg. Hij woonde hier nota bene vlakbij: de praktijk annex woonhuis van dokter Berkhout was pal om de hoek. Maar aanbellen bij de statige dokterswoning op Westzijde 81  hielp niet: de dokter had geen spreekuur vandaag en Jan Jaap noch iemand anders deed open.

“Zullen we maar naar Foto Kat gaan?”, stelde Rob voor. Ik keek zuur. Dat ging een hoop geld kosten. Maar de kost ging voor de baat uit. We fietsten naar de studio aan de Westzijde, een paar honderd meter verderop.

Even later stonden we weer buiten, zonder enig vertrouwen in de stijve fotosessie die we net achter de rug hadden. “Ik ga m’n eigen fototoestel wel halen”, zei ik. Theo haalde zijn broertje op, die had wel eens een fototoestel vastgehouden.

We poseerden stoer in alle mogelijke houdingen die The Beatles ons via de Muziek Express hadden voorgedaan. Maar Theo‘s broertje was geen ervaren fotograaf. Alle foto’s waren onscherp, bewogen of allebei.

Squibs

De foto die Kat had gemaakt kon niet erger. De foto’s van Theo’s broertje waren onbruikbaar. Jan Jaap bleek onze afspraak compleet vergeten te zijn. The Squibs zijn na deze desastreuze dag nooit opnieuw bijeengekomen. Het bleef bij dit eenmalige, geluidloze optreden. Dat de band 55 jaar later alsnog in de Zaanse Pophistorie is doorgedrongen, voelt dan ook als een klein wonder. Maar ook als een late genoegdoening.

 

De Zaanse Pophistorie wordt zondag aanstaande, 29 november, gepresenteerd in de Bullekerk te Zaandam. In verband met corona-restricties kan daar geen publiek bij zijn. Via Flux TV zal een live stream zijn te volgen. Klik hier voor meer informstie.

De Zaanse Pophistorie 1960-2020 is te koop in de reguliere boekhandel. Auteur Rob Hendriks is zondag 13 december, samen met schrijver Martin Rep van De Meidoornstraat, te gast in de literaire salon ‘Mens Durf Te Lezen’ van Anita Gunbach in het Zaantheater. www.mensdurftelezen.nl

Meer info over het boek en hoe te bestellen

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Copyright © 2015-2020 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact