beatles rooftopAl achtenvijftig jaar ben ik fan van The Beatles. Nooit eerder in die achtenvijftig jaar was ik zo dicht bij The Beatles als nu, met het bekijken van de docu Get Back. Zelfs dichterbij dan op 6 juni 1964, toen ik hun optreden in de veilinghal in Blokker bijwoonde. Ik kijk naar het derde en laatste deel van de documentaire, met beelden van hun laatste publieke optreden, en herbeleef mijn eigen Beatles-geschiedenis.

The Beatles Get BackIk kijk naar de driedelige Beatles-documentaire ‘Get Back’ die sinds een paar weken is te zien bij Disney+ en ben gegrepen door het verloop van de eindeloze muzikale sessies, de onderlinge ruzies en het creatieve proces van het maken van songs. In deel 2 gaat dat een stuk beter dan in deel 1.  Ondertussen herbeleef ik mijn eigen Beatle-geschiedenis: hoe ik Joost den Draayer zijn eerste Beatle-plaat liet draaien. 

Trailer van de Beatles-docu ‘Get Back’ op Disney+

Get Back: een driedelige documentaire op de streamingdienst Disney+ over het tot stand komen van de laatste langspeelplaat van The Beatles, ‘Let It Be’. Ik zit gekluisterd aan de tv en zie en hoor The Beatles muziek maken, meligheid uithalen, gekke versies spelen van hun oude hits en ondertussen schitterende nieuwe nummers bedenken. Verslag van een Beatle-ervaring waarin ondertussen mijn eigen Beatle-geschiedenis weer tot leven komt. 

beatles 19640006

Het zijn foto’s van niks, maar: unieke foto’s van niks. Ze kwamen onverwacht uit mijn foto-archief te voorschijn, terwijl ik naar iets anders op zoek was. Tientallen jaren waren ze zoek, nu houd ik ze opeens weer in handen. Een serie kiekjes van 57 jaar oud. De foto’s die ik destijds maakte van het Beatles-concert in Blokker, het enige optreden dat de ‘Fab Four’ ooit gaven in Nederland. Ik zou met een gerust hart boven dit verhaal kunnen zetten: ‘Unieke foto’s van Beatles-concert na meer een halve eeuw teruggevonden’.

Update: De serie is uitverkocht

 

5thbeatlesEen paar jaar geleden schreef ik een artikel over de 'Vijfde Beatle' naar aanleiding van het overlijden van sessie-drummer Andy White. White had in de studio een partijtje gedrumd voor de opname van de eerste Beatles-single Love me do, omdat producer George Martin twijfels had over Ringo Starr. Onlangs verscheen van de hand van Volkskrant-journalisten Paul Onkenhout en John Schoorl het boek 'De vijfde Beatles'. Daarin passeren liefst 64 kandidaten voor deze titel de revue. Voor mij aanleiding mijn verhaal opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

beatles640-blokker

Sinds begin 1963 volgde ik op mijn Philips radiootje de Top Twenty van Radio Luxemburg. Vanaf dat moment zorgde ik ervoor elke zondagavond om 11 uur - ’s winters om 12 uur in verband met het tijdsverschil - het apparaat aan te zetten.

Copyright © 2015-2022 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact