rep tinus gezin

Honderd jaar geleden, net na de Grote Oorlog, joeg de Spaanse Griep over de hele wereld schrik en angst aan. Tientallen miljoenen slachtoffers eiste de ‘windvlaag des doods’. In een ziekenbarak in Zaandam balanceerde mijn vader Tinus Rep, net veertien jaar oud, op het randje van de dood. Bericht uit de tijd van ver vóór het Corona-virus.

goud van oud1Mijn eerste gouden echtpaar woonde in Wormerveer. Namens De Zaanlander ging ik er in 1966 heen om bruid en bruidegom te interviewen. Maar voor mijn eigen vijftigjarige bruiloft volgend jaar verwacht ik geen bezoek meer van de heren van de pers: het aantal langlopende huwelijken is zo hoog dat het voor de lokale krant geen bijhouden meer is.  

banjoebiroe sanitairZaterdag 15 augusts was het 75 jaar geleden dat Indië werd bevrijd. Ter gelegenheid daarvan herplaats ik onderstaand hoofdstuk uit het boek ‘Stijfselpap en nasi goreng’ dat ik schreef over Eric van den Berg. Eric, inmiddels 83 jaar, bracht zijn jeugd grotendeels door in ‘Jappenkampen’ op Java, samen met zijn moeder Roelofje en zijn jongere broer Frank.  In het hoofdstuk ‘Appel’ moeten Eric en  Frank in de brandende zon staan, maar kunnen ze toch hun lachen nauwelijks inhouden.

oparep vissenVissen wordt herontdekt in de coronatijd. Veel mensen hebben, vaak noodgedwongen, meer vrije tijd, en het geeft rust in stressvolle tijden. Met mijn vader zou ik altijd nog een keer gaan vissen. Het is er nooit meer van gekomen.

Subcategorieën

Copyright © 2015-2022 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact