De kaart voor zuster Grim die niet meer beantwoord werd
- Gegevens
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ging Dicky Rep werken in de Amersfoortse kraamkliniek, Tot die kliniek hetzelfde lot trof als de klinieken in Utrecht, Wormerveer, Den Haag en tal van andere plaatsen: ze werd gesloten. Vanaf dat moment begonnen Dicky en haar leidinggevende, zuster Hytie Grim, elkaar kaarten te sturen. Een rond hun verjaardag, een rond Oud en Nieuw. Meer dan veertig jaar lang.
Lees meer: De kaart voor zuster Grim die niet meer beantwoord werd
De laatste Volkskrant-tekening van Jos Collignon
- Gegevens
In februari van dit jaar eiste de oorlog in Gaza een onverwacht slachtoffer: na een omstreden tekening over het conflict kreeg politiek tekenaar Jos Collignon zijn congé bij de Volkskrant.
Lees meer: De laatste Volkskrant-tekening van Jos Collignon
De jacht op het gouden halve ei
- Gegevens
Vijftig jaar geleden raakte mijn favoriete snack, het frietei, uit zicht. Waarom kon ik deze lekkernij uit mijn jeugd nergens meer vinden? Een zoektocht tussen berenhap, bamischijf, friet met zoervleisj en andere roadkill, met een verrassend slot in nota bene ’t Gooi.
Lees meer: De jacht op het gouden halve ei
Zestig jaar na With The Beatles. Die prachtige hoes, en het openingsnummer deed de rest
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt, The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten. Deel 6: samen met de partner in mijn platenhuwelijk in een benauwde cabine luisteren naar ‘With The Beatles’.
Lees meer: Zestig jaar na With The Beatles. Die prachtige hoes, en het openingsnummer deed de rest
Een onverbiddelijke teleurstelling
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt, The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten. Deel 5: ‘viespeuk en misdadiger’ Jan Cremer gooit een steen in de Nederlandse literaire vijver.
Lees meer: Een onverbiddelijke teleurstelling
Angst en walging in Soestdijk
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt in een tijd dat Nederland werd geregeerd door het kabinet-Marijnen, dat gevormd werd door de drie partijen die later tot het CDA zouden fuseren. The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten, of op een andere manier indruk op mij maakten. Deel 4: prinses Irene legt een bommetje onder het koningshuis.
Lees meer: Angst en walging in Soestdijk
‘Geef ons heden ons dagelijks programma’
- Gegevens
Negentienvierenzestig was me het jaartje wel. Dit jaar zestig jaar geleden. The Sixties bereikten hun voorlopig hoogtepunt in een tijd dat Nederland werd geregeerd door het kabinet-Marijnen, dat gevormd werd door de drie partijen die later tot het CDA zouden fuseren. The Beatles kwamen naar Nederland, en The Rolling Stones. Hoe beleefde ik, destijds achttien jaar, die periode? In een reeks verhalen sta ik stil bij grote en kleine dingen die toen het vaderland in beroering brachten, of op een andere manier diepe indruk op mij maakten. Deel 1: de Beeldreligie.
Lees meer: ‘Geef ons heden ons dagelijks programma’
Binnenkort de laatste dag voor de AC in Amersfoort – dit was mijn eerste dag
- Gegevens
Rep (links) bij het opmaken van een krantenpagina van de Amersfoortse Courant, 1976.
Het nieuws was niet eens echt een verrassing, maar het kwam daardoor niet minder hard aan: na 173 jaar komt er een einde aan een vaste locatie voor de redactie van de Amersfoortse Courant in Amersfoort. De verslaggevers zullen per 1 maart vanuit Utrecht schrijven over de gebeurtenissen in hun stad. Alsof Feyenoord voortaan in de Johan Cruyff Arena gaat spelen. Alsof Nederland bestuurd gaat worden vanuit Brussel.
Lees meer: Binnenkort de laatste dag voor de AC in Amersfoort – dit was mijn eerste dag
De laatste necrologie in de Volksknar
- Gegevens
De Volksknar, het clubblad van het Genootschap van Ouweknarren van de Volkskrant, is niet meer. Necrologie van een krant waarin ten slotte één In Memoriam te veel verscheen.
Lees meer: De laatste necrologie in de Volksknar
‘Men ziet dit als een spelletje van ons, maar zo is het niet’
- Gegevens
In november 1973 keek heel Nederland vol verbazing toe hoe een groep kinderen overging tot bezetting van het tehuis in Amersfoort waar zij waren geplaatst. Als verslaggever van de Amersfoortse Courant schreef ik er destijds over. Een paar jaar geleden reflecteerde ik op de gebeurtenissen van toen en op de verhalen die ik erover schreef.
Vijftig jaar na de Ortthuis-affaire verschijnt in het Jaarboek 2023 van het Amersfoortse historisch genootschap Flehite een artikel waarin uitgebreid wordt ingegaan op de achtergronden van het conflict. Hieronder een verkorte versie daarvan.
Lees meer: ‘Men ziet dit als een spelletje van ons, maar zo is het niet’