maharchAan het eind van het jaar moet er rommel worden opgeruimd. Dat doet pijn. De volgende bestemming van mijn wereldwijd verzamelde mahjongarchief is de papiershredder.

Volgens Google Translate schreef ik eind 2002 het volgende briefje aan Kyoichiru Noguchi, de grote baas van het mahjong in Japan.

Beste Noguchi, is het 1e Wereldkampioenschap Mahjong nu geschiedenis.  Maar ik weet zeker dat het in de toekomst mogelijk zal zijn.  Iedereen die betrokken was bij het kampioenschap was erg enthousiast.  We kijken allemaal uit naar het volgende kampioenschapstoernooi en willen graag onze waardering uitspreken voor JMOC en u nogmaals voor het feit dat we hebben mogen deelnemen aan zo'n geweldig toernooi.  Ik zou dit ook willen zeggen namens een ander Nederlands team, Dicky Rep-Mantel en Betsie Daanen.  Ik wil graag volledig meewerken aan het volgende kampioenschap.  Ik denk dat het je zal helpen meer te leren over de status van Mahjong in Nederland.  Daarom heb ik een rapport dat ik voor u schreef aan deze brief gehecht.  Als u vragen heeft of me kunt helpen, aarzel dan niet om het me te laten weten.  Met vriendelijke groeten, Martin Rep

mahbriefDe gegoogelde tekst is met enige moeite te begrijpen; ik zal destijds dit bedankbriefje aan Noguchi-san ongetwijfeld in het Engels hebben geschreven. Ik vind de tekst terug in de vierde uitgave van het Mahjong Museum Bulletin, gedateerd januari 2003. Het bulletin was geheel gewijd aan het eerste wereldkampioenschap mahjong, dat enkele maanden eerder in Tokyo had plaatsgevonden en waaraan Dicky, onze vriendin Betsie en ik als enige Nederlanders hadden meegedaan. Die deelname leidde twee jaar later tot het eerste Europees kampioenschap, dat door de inderhaast opgerichte Nederlandse Mahjong Bond werd georganiseerd in mijn toenmalige woonplaats Nijmegen.

mahjongdivHet bulletin maakt met honderden andere documenten deel uit van mijn mahjong-archief. Er zit een bewijs van inschrijving in voor het wereldkampioenschap dat in 2003 zou worden gehouden in de Chinese stad Ningbo (het werd verplaatst naar Tokyo). Een aanmelding voor een wereldkampioenschap dat een paar jaar daarvoor was gepland in Australië (maar dat evenmin doorging). Correspondentie met Japanse en Chinese autoriteiten over Europese en wereldkampioenschappen. Ik redigeerde van 1997 tot 2015 de internetkrant over mahjong, ‘Mahjong News’, en volgde het allemaal op de voet: de oprichting van de Nederlandse Mahjong Bond, van de Europese Mahjong Associatie en van de wereldorganisatie riichi (Japans) mahjong. Ik bezit herinneringspenningen van allerlei evenementen en honderden, zo niet duizenden foto’s, en  tientallen mahjongspellen, aangeschaft in landen over de hele wereld.

Met enige weemoed blader ik door al die documenten en parafernalia. Een boze correspondentie met het bestuur van de mahjongbond naar aanleiding van een kritisch stuk dat ik had geschreven. Een brief van de voormalige premier Dries van Agt, die graag bereid was zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling voor het Open Europees Mahjong Kampioenschap 2005. Ik maak niet eens alle ordners meer open, bang als ik ben te worden meegezogen in mijn herinneringen.

mahjongspulEr moet ruimte vrij komen in mijn jongenskamer, al die mahjongherinneringen eten misschien geen brood maar verzamelen wel stof. Een student sinologie zou erop kunnen afstuderen, maar wat moet ik ermee? De mahjongbond reageerde lauw op mijn voorstel het spul over te dragen terwille van de geschiedschrijving van het Nederlandse en Europese mahjong. Ik vrees dat de papierversnipperaar de volgende bestemming is van die ouwe meuk. Mahjong speel ik nog steeds graag (die ouwe spellen gaan de deur niet uit), maar actief in organisaties of met de mahjongkrant ben ik niet meer. Weg ermee dus. In de kerstvakantie heb ik al een rit gepland naar de Gooise Afval Dienst.

Zo gaat dat met ouwe meuk. The Three Jacksons Jacquets zongen het bijna zestig jaar geleden al, in hun ode aan hun overleden autootje:

Nou hebben we enkel en alleen nog maar een fotootje 
Van 't autootje, van 't autootje 
En de lampen en de bumper en het stuur 
't Is te koop voor zeven vijftig 
Niemand?
Nou vijf gulden dan?
Of vindt u dat nog te duur?

 

 

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum