meidoornstraat nijmegen

De Meidoornstraat in Zaandam is voor mij de navel van de wereld. Ik ben er niet geboren maar wel getogen. Ook Amersfoort heeft een Meidoornstraat, en Nijmegen. En Bussum, en…

Het leek mij dan ook een leuk idee om alle Meidoornstraten in Nederland in kaart te brengen toen ik in 2003 met pensioen ging. Ik belde de posterijen op - toen kon dat nog gewoon - en legde mijn voornemen uit aan de dienstdoende beambte. Hij vond het een vreselijk leuk idee en een paar dagen later plofte een envelop in de brievenbus met een lijst van alle steden en dorpen in Nederland waar een Meidoornstraat was.

Voor de Meidoornstraat in mijn woonplaats Nijmegen leende ik de panoramacamera van Gelderlander-fotograaf Erik van 't Hullenaar. Een prachtig apparaat met een roterende lens. Afdrukjes laten maken was duur. 

meidoornstrhengelo

Een paar weken later moest ik voor een mahjongafspraak naar Hengelo in Overijssel. Een kleine omweg en daar stond ik in de Meidoornstraat. Het was een zonnige dag, de plaatselijke Meidoornstraat zag er welvarend uit. Met mijn digitale pocketcamera Minolta maakte ik een serie foto's, die ik naderhand met Photoshop aan elkaar plakte, want het moesten allemaal panoramafoto's worden.

Ik had grootse plannen om met trein, auto en fiets alle Meidoornstraten langs te gaan. Maar het leven van een pensionaris is druk. Ik ben tien jaar ouder en bijna geen foto verder. De urgentie van het project is ook minder geworden: met Google Streetview wandel je digitaal door elke Meidoornstraat in Nederland (en, pakweg, in Vlaanderen) zonder dat je zelf je leunstoel maar uit hoeft te komen.  

meidoornstraat-antw

Maar wie weet, als ik straks tijd heb… Het project moet toch eens afgerond worden.

Copyright © 2015-2024 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum