kfcdrukte1948Ruim vijftig jaar na dato is het nog altijd een raadsel wie de geheimzinnige bron was van de Zaanlander-primeur over de fusie Alkmaar ’54 – FC Zaanstreek. Deel 2 en laatst in een korte serie over het profvoetbal in de Zaanstreek.

Reactie (0) Hits: 90
dejong zfc smit andrieskok schouten
Karikaturen van Zaanse spelers, getekend door Dik Bruynesteyn, ca. 1959.

Zestien jaar lang is er in de Zaanstreek betaald voetbal gespeeld. KFC uit Koog aan de Zaan en ZFC uit Zaandam waren te klein om afzonderlijk te overleven, maar haat en achterdocht stonden een fusie tussen de clubs in de weg. Wat ging er allemaal fout? Journalistieke duizendpoot Jan Wit kan erover vertellen alsof het gisteren is gebeurd.

Reactie (2) Hits: 141

janjanssenwintdetout1968Waar was je toen John Kennedy werd vermoord? Waar was je toen de gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boorden? Waar was je toen Jan Janssen, nu vijftig jaar geleden, als eerste Nederlander de Tour de France won? Makkelijk, die laatste vraag: ik zat met mijn meisje en m’n aanstaande schoonouders op het volkstuincomplex Nut en Genoegen aan de Westzanerdijk in Zaandam.

Reactie (0) Hits: 139
kotaradja

Het onlangs verschenen boek Chin. Ind. Spec. Rest./Een verdwijnend Nederlands fenomeen van fotograaf Mark van Wonderen zorgt voor veel plezier en herkenning. Meer dan duizend Chinees-Indische restaurants door heel Nederland, vastgelegd in allerlei staten van verval. Het boek geeft een inkijkje in de geschiedenis van onze eetcultuur. Vóór de gloriedagen van Van der Valk aten we al buiten de deur bij ‘de Chinees’. Mijn eerste Chinees-Indische eet-avontuur was bij Kota Radja in Zaandam.

Reactie (2) Hits: 277

noorderkrekDe toekomst van de twee overgebleven kerken van de protestantse gemeente Zaandam is onzeker. De kerk wil maar één van de twee gebouwen behouden. Afgelopen week verliep de periode waarbinnen de gemeente Zaanstad biedingen kon uitbrengen op de Westzijderkerk en de Noorderkerk. Wat gaat er gebeuren met de Noorderkerk, een van de belangrijke gebouwen uit mijn jeugd? En het sprookje begon toch zo mooi.

Reactie (4) Hits: 283

wimlootsWillem Loots, ooit redactielid van de schoolkrant van het Zaanlands Lyceum, leest na meer dan twee jaar het artikel dat ik schreef over die krant, ‘De Projectielantaarn’. Een bijzondere groet uit een ver land, en tevens een opmerkelijke bekentenis. 

Reactie (0) Hits: 407

den uyl bakkerWat aardig! Opeens vind ik twee schattige verhaaltjes in mijn mailbox, jeugdherinneringen van mijn klasgenootje van het Zaanlands Lyceum, Marisca Milikowski. Sfeertekeningen van een gelukkige jeugd, die werd beleefd in de Zaanstreek en tijdens vakanties in Egmond. Hoezo communistisch trauma?

Reactie (1) Hits: 924

ruijterveer koenwessingMartin Rep keek naar de show Zaansch Veem 2.0 van Freek de Jonge in het Zaantheater.  Net als Freek vertrok hij eind jaren zestig uit Zaandam. Waarom komen ze er eigenlijk alle twee steeds terug?

Reactie (7) Hits: 687

johnnyrep eersteIn het Amsterdamse café Scheltema wordt het boek ‘Johnny Rep, buitenbeentje’ gepresenteerd.  Een drukbezocht feest, met veel ouwe-jongens-krentenbrood.

Reactie (2) Hits: 2053

biafra burgemeester

Ruud Vreeman burgemeester van Zaanstad, lees ik op de website van De Orkaan. Even denk ik dat per ongeluk een oud persbericht is geplaatst, maar dan begrijp ik dat good old Ruud weer van stal is gehaald om Zaanstad even uit de nood te helpen. Ik heb een paar van de ‘rooie’ Zaanse burgemeesters persoonlijk ontmoet.

Reactie (0) Hits: 1660

walterop klasMorgen vindt in het Zaanlands Lyceum de reünie plaats ter gelegenheid van het honderdvijftig-jarig bestaan van de school. Voor het jubileumboek dat op dezelfde dag verschijnt, schreef ik deze bijdrage. Een mooie herinnering aan ‘juf’ Walterop.

Reactie (7) Hits: 1084

Copyright © 2015-2018 Martin Rep | Bussum | Contact