gouw fcIs de Gouw een rivier? Wie dat vroeger gezegd zou hebben, zou in alle Zaanse toonaarden commentaar hebben gekregen, waarin vast termen als ‘skait’ en ‘poepegrundel’ gebruikt zouden worden. De meeste Zaankanters vinden zelfs niet dat de Zaan een rivier is. Maar tegenwoordig is het blijkbaar niet zo’n gekke gedachte meer. Je kunt nu een woning kopen of huren in het Gouwpark, ‘strategisch gelegen tussen de rivieren de Zaan en de Gouw’. Zo wordt dit park althans aan de man gebracht door de projectontwikkelaars.

Reactie (0) Hits: 140

derkpeeters carelvdlindeIn mijn huidige woonplaats aan kappers geen gebrek. Ik heb me zelfs al een paar keer door een Turkse kapper laten behandelen: goed, goedkoop, ze fakkelen rare haren van je oren af en voor een paar euro extra trekken ze met behulp van stokjes en hete was het haar uit neus en oren. Maar elke keer als ik in een kappersstoel plaatsneem, moet ik heel even denken aan de kapper uit mijn jeugd: Fred Higler aan de Zuiddijk in Zaandam. 

Reactie (2) Hits: 100

reps13Na meer dan een halve eeuw probeert Martin Rep schoon schip te maken: ooit was hij Zwarte Piet. En niet zo’n beetje verkeerde Zwarte Piet ook. Hij hoopt op clementie.

Reactie (1) Hits: 101

Het (voorlopig) laatste artikel over de WDPOHZLAWW. Eerherstel voor ons, en voor Peter J. Muller!

Reactie (0) Hits: 111

De ZaanlanderVorige week beschreef ik hier hoe directeur Visser van de Christelijke hbs mij van school stuurde wegens m'n ‘Beatle-kop’. Vandaag deel 2 en laatst van een korte serie over mijn activistische langharige leven en hoe dat afliep. 

Reactie (8) Hits: 243

blaise pascal reuniemartin typhoonDeze maand wordt In het Blaise Pascal College te Zaandam een reünie gehouden van deze school. Ik bracht een niet zo prettig jaar door op de Christelijke hbs, de voorloper van het Pascal College, die me wel tijdelijk eeuwige roem opleverde. Deel 1 van een korte serie: hoe directeur Visser me naar de kapper stuurde. 

Reactie (2) Hits: 252

kfcdrukte1948Ruim vijftig jaar na dato is het nog altijd een raadsel wie de geheimzinnige bron was van de Zaanlander-primeur over de fusie Alkmaar ’54 – FC Zaanstreek. Deel 2 en laatst in een korte serie over het profvoetbal in de Zaanstreek.

Reactie (3) Hits: 296
dejong zfc smit andrieskok schouten
Karikaturen van Zaanse spelers, getekend door Dik Bruynesteyn, ca. 1959.

Zestien jaar lang is er in de Zaanstreek betaald voetbal gespeeld. KFC uit Koog aan de Zaan en ZFC uit Zaandam waren te klein om afzonderlijk te overleven, maar haat en achterdocht stonden een fusie tussen de clubs in de weg. Wat ging er allemaal fout? Journalistieke duizendpoot Jan Wit kan erover vertellen alsof het gisteren is gebeurd.

Reactie (2) Hits: 416

janjanssenwintdetout1968Waar was je toen John Kennedy werd vermoord? Waar was je toen de gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boorden? Waar was je toen Jan Janssen, nu vijftig jaar geleden, als eerste Nederlander de Tour de France won? Makkelijk, die laatste vraag: ik zat met mijn meisje en m’n aanstaande schoonouders op het volkstuincomplex Nut en Genoegen aan de Westzanerdijk in Zaandam.

Reactie (0) Hits: 263
kotaradja

Het onlangs verschenen boek Chin. Ind. Spec. Rest./Een verdwijnend Nederlands fenomeen van fotograaf Mark van Wonderen zorgt voor veel plezier en herkenning. Meer dan duizend Chinees-Indische restaurants door heel Nederland, vastgelegd in allerlei staten van verval. Het boek geeft een inkijkje in de geschiedenis van onze eetcultuur. Vóór de gloriedagen van Van der Valk aten we al buiten de deur bij ‘de Chinees’. Mijn eerste Chinees-Indische eet-avontuur was bij Kota Radja in Zaandam.

Reactie (2) Hits: 474

noorderkrekDe toekomst van de twee overgebleven kerken van de protestantse gemeente Zaandam is onzeker. De kerk wil maar één van de twee gebouwen behouden. Afgelopen week verliep de periode waarbinnen de gemeente Zaanstad biedingen kon uitbrengen op de Westzijderkerk en de Noorderkerk. Wat gaat er gebeuren met de Noorderkerk, een van de belangrijke gebouwen uit mijn jeugd? En het sprookje begon toch zo mooi.

Reactie (5) Hits: 471

Copyright © 2015-2018 Martin Rep | Bussum | Contact