k en v defileHerinneringen aan de christelijke gymnastiekvereniging Kracht en Vlugheid Zaandam.  Het oordeel over mij was snel geveld. “Vierde gelid”, zei de meester al na een kwartiertje.

rekozaElke dag weer een verrassing wat het nieuwe kalenderblaadje brengt van de Gouden Jaren scheurkalender van journalist/schrijver Annegreet van Bergen. Het toiletbezoek in huize Rep wordt dagelijks een aangenaam verpozen dankzij Annegreets korte nostalgische overpeinzingen. Over hoe moeder vroeger de was deed, hoe kinderen van nu niet snappen wat ze met een katoenen zakdoek aan moeten, over de spinazie-academie, kroontjespennen, zeemleren lappen en inktlappen, noem maar op.

pisbak dam wimdejongHet is treurig gesteld met de pisbakken in Zaanstad. Een paar jaar geleden verdween het laatste openbaar toilet van de Dam, en ondanks een motie waarin burgemeester en wethouders de opdracht kregen voor vervanging te zorgen, is er nog altijd geen resultaat zichtbaar. In mijn jeugd waren er aanzienlijk meer gelegenheden om de nood te lenigen, maar dat was toch niet genoeg voor mij. Herinneringen aan een hoogst ongemakkelijke dag in 1959.

van rossems monetDaar zijn de Van Rossems. In ganzenpas lopen ze het Zaans Museum aan de Kalverringdijk binnen, om stil te staan voor de enige Monet die er hangt. Zeven jaar geleden verwierf het museum ‘De Voorzaan en de Westerhem’, voor 1,2 miljoen euro. 

couwenhoven Held JozuaJournalist Ron Couwenhoven, telg uit een molenaarsgeslacht, had meer met wielrennen dan met molens. Een interview: hoe hij via De Telegraaf en de Tour de France toch bij de Zaanse molens terecht kwam — en uiteindelijk bij Claude Monet.

molens in het westzijderveldClaude Monet is hot. Hotter dan ooit. Werken van de Franse grondlegger van het impressionisme hangen in musea over de hele wereld, exposities van zijn werken trekken vele duizenden bezoekers. Ook Zaandam omarmt zijn op een na beroemdste bezoeker inniger dan ooit. Het Zaans Museum schafte zich een Monet aan, er verrees een MonetAtelier, waar je door de ogen van Monet kunt kijken, en vorig jaar, 150 jaar na Monets verblijf in Zaandam, werden tal van activiteiten georganiseerd rond het thema ‘Door de ogen van Monet’. Nu is er, dankzij kunsthistoricus Henk Heijnen en journalist Ron Couwenhoven, eindelijk het boek dat zo goed als alle raadsels omtrent het verblijf van Monet in Zaandam oplost.

havengebmetbasculebrugEen comité van aanbeveling wil herbouw van het in 1963 gesloopte havenkantoor. Het CDA Zaanstad omarmt het plan. Kan het? Wil je het?

overdracht delfts blauwOpeens ben ik de eigenaar van een echt kunstwerk: een bord dat aan de oevers van de Zaan is geboren. Hoe kom ik eraan, of, in dit geval: hoe kom ik ervan af?

was peperstr

Een interessante ontdekking op een oude luchtfoto van KLM Aerocarto: in alle achtertuinen van een nieuwbouwwijk hangt de was vrolijk aan de lijn te drogen. Aanleiding tot traumatische herinneringen aan het verschijnsel ‘Maandag wasdag’, inmiddels een bijna vergeten begrip. Wordt het tijd voor een actie op het Malieveld?

zaans journaileAlle aandacht in de Zaanstreek ging de afgelopen weken uit naar de strijd  tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek om de Zaanse omroeplicentie, en dat terwijl in die regio ook nog altijd elke dag een krant verschijnt. Ik word nostalgisch als ik denk aan de dagen waarin het papier oppermachtig was. Wat is er mooier dan een hard nieuwsverhaal op bedrukt papier? Lezers die het bovenste exemplaar grissen van de stapel klaarliggende kranten in kiosk of boekenwinkel? Publiek dat zich verdringt voor de bulletins met het laatste nieuws of de voetbaluitslagen? Heb jij dat plakboek nog met de lijst van geslaagden voor het mulo-diploma en de burgerlijke stand met jouw naam? Opa vertelt: niet zo lang geleden waren er twee kranten in de Zaan die elkaar de tent uitvochten. Of drie. Eigenlijk wel vier, misschien wel vijf. 

paris67 hippert

IN 1967 maakte ik de ‘reis van mijn leven’: met zes vrienden op de bromfiets naar Parijs. In 2021 ga ik die reis opnieuw maken, maar nu met het comfort van de eigen auto en overnachtend in hotels in plaats van op campings. Net zoals in 1967 begint ‘Retour à Paris’ bij jachtwerf De Hippert in Zaandam. Terug naar de plek waar het allemaal begon.

Copyright © 2015-2022 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact