zaanlandse2Schoenen kopen was voor mij als kind een straf. Bij Schoenhandel De Vries was maar één lichtpuntje: je mocht in het röntgenapparaat controleren of je nieuwe schoenen goed pasten

henk evenblij

Is Zaandammer Henk Evenblij echt een verre nakomeling van koning Willem III? Het zou best kunnen. In ieder geval schreef het ‘voetbalprofje’ er een boek over. Dat helaas barst van de slordigheden.

maiziers koperslager

Mijn Belgische correspondentievriend Jean-Marie Maizières poseert bij molen de Koperslager in Zaandijk. In de zomer van 1960 verbleef Jean-Marie, uit het Waalse stadje Bouillon, tien dagen als onze gast in Zaandam. Ik had een jaar met hem gecorrespondeerd, waarna we besloten elkaar op te zoeken. De tocht naar de Ardennen was mijn eerste buitenlandse reis. De molen op de foto werd vier jaar later, juli 1964, door brand verwoest.  

Lees hier over onze Zaans-Waalse vriendschap, en hoe die abrupt eindigde: wat is er toch gebeurd met Jean-Marie?

keg 0

Jongensleed en -geluk in de jaren vijftig. Alles weten in de klas, geminacht worden in het gymlokaal. Slootje springen, een nat poot halen en verliefd zijn op het mooiste meisje — een meisje met een mysterie. 

Repvrede 738Afgelopen week was het de week van de Industriecultuur. Uit alle evenementen koos ik voor een bezoek aan het complex de Vrede, waar ik als kind speelde en meestal werd weggejaagd. Een verrassend bezoek: er wordt vol liefde gewerkt aan de nieuwe bestemming voor deze parel aan het Noordzeekanaal. 

Vijftig jaar geleden vond in Zaandam een afschuwelijke moord plaats

dignum2

De schedel ingeslagen. Gewurgd met een sjaal. Een schaar in het hart. Bijna op de kop af vijftig jaar geleden vond een van de gruwelijkste moorden uit de naoorlogse Zaanse geschiedenis plaats. De 54-jarige Duitse homo Karel Ernst D’Alquen werd dood aangetroffen in de woning van vrienden. Reconstructie van een zaak, die eindigde met een kapitale blunder van de politie.

station 1968De voltooiing van het station Zaandam is nog ver weg, maar er wordt heel hard aan gewerkt. Het station heeft een nieuwe entree gekregen, er is een tijdelijke traverse en zelfs een tweewekelijks kunstproject op perron 4/5, met schemerlampen en een Perzisch tapijt. Eind dit jaar moet de nieuwe stationshal klaar zijn, en als het goed is, komt daar een grand café in. Mooi allemaal hoor, maar… hoe was het vroeger ook al weer? Tijd voor een reis naar het verleden: naar het station uit mijn jeugdjaren, de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, en een ontmoeting met een zwijntjesjager.

onderdompelenHet vuur is eruit bij het Zaanse Luilakspektakel. In de komende Luilaknacht mag nog maar op vijf plaatsen in Zaanstad een fik worden gestookt. Het wordt tijd voor een laatste terugblik op het mooiste jongensfeest uit mijn jeugd. We gaan terug naar de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 juni 1962.. 

Still Zaanstreek 4 Albert HeijnIn deel 3 van de NTR-serie ‘De (h)eerlijke jaren vijftig’ staat de Zaanstreek centraal. Nostalgische beelden en dramatische verhalen.

Sportfondsenbad sixtiesHet Sportfondsenbad in Zaandam is, na jarenlange verloedering, omgebouwd tot een complex van twaalf chique appartementen. Binnenkort gaan ze in de verhuur. Ze kosten wat (minstens 1177 euro per maand, plus 162 euro servicekosten), maar dan heb je ook wat (een ruimte van 63 vierkante meter). Zou de chloorlucht inmiddels verdwenen zijn? Een verhaal over mijn zwemlessen uit 1958 en de angst voor Zaanwater.

jelteraroozzwemmenzaan03vZwemmen in de Zaan was voor mijn oom Auke, geboren in 1914, de gewoonste zaak van de wereld. Mijn neef, zijn zoon Jelte Rozema, nu 68, schrijft op mijn verzoek op wat hij zich herinnert over het zwemmen van zijn vader.

Copyright © 2015-2020 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact