kennedy presscoDe ene persconferentie wordt voor het oog van de natie uitgezonden, de andere door één verslaggever bezocht. Ongemakkelijke taferelen in een Zaandamse huiskamer.

houthavenzaandamjaren50Het schooljaar is voorbij, de vakantie lonkt. Een eindeloze tijd van zon, plezier en meisjes ligt voor je. En van vakantiewerk, want die uitspattingen moeten betaald worden. Als scholier maakte je dan kennis met een andere wereld. Waar de klok vele malen langzamer tikte, het werk zwaar was of zwaar geestdodend, met als enige troost het loonzakje aan het einde van de week. Twee verhalen over de vakantiebaantjes uit mijn jeugd. Deel twee en laatst: uitgeput na een dag zwaar werk, mijn eerste avondje uit met een meisje, en hoe ik mijn vriend Rob bedroog. 

hans aukje huijsman

Hans Huijsman, een van de belangrijkste personen uit mijn boek ‘De Meidoornstraat’, is niet meer. Begin deze maand overleed hij op 84-jarige leeftijd.

zaandijk guiswegNet voor het jaar tot een einde komt, valt er een dreigend mailtje in de berichtenbox waar mijn overheid ook belastingaangiften en mededelingen over de WOZ-waarde van mijn huis in stopt. Opeens schijn ik te gaan behoren tot de mensen die het verkeer in gevaar brengen doordat ze tegen de rijrichting in de snelweg oprijden, zich met 50 kilometer per uur door de Coentunnel bewegen of een rotonde in de verkeerde richting nemen. Met andere woorden: ik ben een oude knar geworden, die niet zomaar zonder meer een nieuw rijbewijs krijgt. En dat terwijl ik zojuist het gouden jubileum van het rijbewijs heb gevierd.

puchdamstraatHet is zo ver: na jaren van onderzoek en schrijven ligt mijn boek in de winkel. Nu hoeft het alleen nog maar aan de man/vrouw gebracht te worden. Een stuntje met vintage-Puchs uit de Sixties moest het evenement luister bijzetten. Terugblik op een bewogen dag.

martin trien onrustVoor het aanbieden van een exemplaar van mijn boek De Meidoornstraat reisde ik zaterdag naar Stiens in Friesland. Daar woont Trien Onrust, de alleroudste die ik voor het boek heb geïnterviewd: zij is vorige maand 103 jaar geworden. 

sintmaarten meidoornstraat

Wel of niet zingend langs de deuren met Sint Maarten? Elk jaar gaan op 11 november honderdduizenden kinderen met hun lampions de straat op, hopend op zo veel mogelijk koek en snoep. In tijden van corona overheerst de onzekerheid. De ene veiligheidsregio vindt het een gevaar voor besmetting, de andere heeft er geen probleem mee. Herinneringen aan een heerlijk kinderfeest, dat de tand des tijds glansrijk doorstond. Tot nu toe.

batavia

Net voor de lockdown vier ik, samen met m’n broers, mijn verjaardag in Wormer, in het mooiste grand café van de Zaanstreek.

De oude kruidenier, zijn dwarse zoon en zijn schrijvende kleindochter: hoe het verder ging

famvanmouwerikWat vooraf ging: op verzoek van mijn vriend, oud-Zaandammer Ton Kee doe ik de laatste correcties aan het nieuwe boek van zijn dochter Sara. Tijdens het overleg komen tal van herinneringen aan de winkel van de vader en oom van Ton Kee naar boven. Tweede en laatste deel: hoe een kleine kruidenierswinkel groeide en bloeide maar uiteindelijk gedoemd was te verdwijnen. 

teun kee bakfiets

Zou jij de laatste correcties aan het nieuwe boek van m’n dochter Sara willen doen, vraagt mijn oude Zaanse vriend Ton Kee mij. Tijdens het correctiewerk begint ook iets heel anders: tussen Ton en mij ontstaat een correspondentie over de winkel van Tons vader. Die leidt tot een inkijkje in het leven van een middenstander uit de vorige eeuw, waar de bijbel en de kerk een centrale plaats innemen en de vrouwen duidelijk op de tweede plaats komen.

HansKuyper2x

UPDATE: TWEE SESSIES VOOR 2 X 30 PERSONEN

Vier keer per jaar vindt in het Zaantheater een praatprogramma over boeken plaats, dat erg populair is in de Zaanstreek en dan ook steevast druk wordt bezocht. Deze ‘literaire salon’ wordt geproduceerd door Anita Gundlach onder de naam ‘Mens durf te lezen!’ Voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, zondag 13 december 2020, staan twee auteurs geprogrammeerd die hun werk publiceren bij Uitgeverij Oevers Zaandam: Rob Hendriks en Martin Rep. In een bekendmaking op Facebook beveelt Anita Gundlach hun werk aan als ‘boeken waarin Zaans erfgoed centraal staat, maar die iedere Nederlander zullen aanspreken’.

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact