was peperstr

Een interessante ontdekking op een oude luchtfoto van KLM Aerocarto: in alle achtertuinen van een nieuwbouwwijk hangt de was vrolijk aan de lijn te drogen. Aanleiding tot traumatische herinneringen aan het verschijnsel ‘Maandag wasdag’, inmiddels een bijna vergeten begrip. Wordt het tijd voor een actie op het Malieveld?

zaans journaileAlle aandacht in de Zaanstreek ging de afgelopen weken uit naar de strijd  tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek om de Zaanse omroeplicentie, en dat terwijl in die regio ook nog altijd elke dag een krant verschijnt. Ik word nostalgisch als ik denk aan de dagen waarin het papier oppermachtig was. Wat is er mooier dan een hard nieuwsverhaal op bedrukt papier? Lezers die het bovenste exemplaar grissen van de stapel klaarliggende kranten in kiosk of boekenwinkel? Publiek dat zich verdringt voor de bulletins met het laatste nieuws of de voetbaluitslagen? Heb jij dat plakboek nog met de lijst van geslaagden voor het mulo-diploma en de burgerlijke stand met jouw naam? Opa vertelt: niet zo lang geleden waren er twee kranten in de Zaan die elkaar de tent uitvochten. Of drie. Eigenlijk wel vier, misschien wel vijf. 

paris67 hippert

IN 1967 maakte ik de ‘reis van mijn leven’: met zes vrienden op de bromfiets naar Parijs. In 2021 ga ik die reis opnieuw maken, maar nu met het comfort van de eigen auto en overnachtend in hotels in plaats van op campings. Net zoals in 1967 begint ‘Retour à Paris’ bij jachtwerf De Hippert in Zaandam. Terug naar de plek waar het allemaal begon.

czaarpeter 31Als tienjarig jochie bezocht ik het Czaar Peterhuisje in mijn woonplaats. Daarna nooit meer, hoewel ik wel een band kreeg met de Russische tsaar. Een nieuwe confrontatie pakt verwarrend uit.

kennedy presscoDe ene persconferentie wordt voor het oog van de natie uitgezonden, de andere door één verslaggever bezocht. Ongemakkelijke taferelen in een Zaandamse huiskamer.

houthavenzaandamjaren50Het schooljaar is voorbij, de vakantie lonkt. Een eindeloze tijd van zon, plezier en meisjes ligt voor je. En van vakantiewerk, want die uitspattingen moeten betaald worden. Als scholier maakte je dan kennis met een andere wereld. Waar de klok vele malen langzamer tikte, het werk zwaar was of zwaar geestdodend, met als enige troost het loonzakje aan het einde van de week. Twee verhalen over de vakantiebaantjes uit mijn jeugd. Deel twee en laatst: uitgeput na een dag zwaar werk, mijn eerste avondje uit met een meisje, en hoe ik mijn vriend Rob bedroog. 

hans aukje huijsman

Hans Huijsman, een van de belangrijkste personen uit mijn boek ‘De Meidoornstraat’, is niet meer. Begin deze maand overleed hij op 84-jarige leeftijd.

zaandijk guiswegNet voor het jaar tot een einde komt, valt er een dreigend mailtje in de berichtenbox waar mijn overheid ook belastingaangiften en mededelingen over de WOZ-waarde van mijn huis in stopt. Opeens schijn ik te gaan behoren tot de mensen die het verkeer in gevaar brengen doordat ze tegen de rijrichting in de snelweg oprijden, zich met 50 kilometer per uur door de Coentunnel bewegen of een rotonde in de verkeerde richting nemen. Met andere woorden: ik ben een oude knar geworden, die niet zomaar zonder meer een nieuw rijbewijs krijgt. En dat terwijl ik zojuist het gouden jubileum van het rijbewijs heb gevierd.

puchdamstraatHet is zo ver: na jaren van onderzoek en schrijven ligt mijn boek in de winkel. Nu hoeft het alleen nog maar aan de man/vrouw gebracht te worden. Een stuntje met vintage-Puchs uit de Sixties moest het evenement luister bijzetten. Terugblik op een bewogen dag.

martin trien onrustVoor het aanbieden van een exemplaar van mijn boek De Meidoornstraat reisde ik zaterdag naar Stiens in Friesland. Daar woont Trien Onrust, de alleroudste die ik voor het boek heb geïnterviewd: zij is vorige maand 103 jaar geworden. 

sintmaarten meidoornstraat

Wel of niet zingend langs de deuren met Sint Maarten? Elk jaar gaan op 11 november honderdduizenden kinderen met hun lampions de straat op, hopend op zo veel mogelijk koek en snoep. In tijden van corona overheerst de onzekerheid. De ene veiligheidsregio vindt het een gevaar voor besmetting, de andere heeft er geen probleem mee. Herinneringen aan een heerlijk kinderfeest, dat de tand des tijds glansrijk doorstond. Tot nu toe.

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact