typhoon 1950Met het verdwijnen van de naam Noordhollands Dagblad op het voormalige Typhoongebouw kwam afgelopen week een definitief einde aan tientallen jaren krantengeschiedenis aan de Westzijde in Zaandam. De redactie van het dagblad verliet het pand al eerder. Het goede nieuws, volgens de krant zelf: hotelexploitant New Helmer zal het complex in oude luister herstellen als het gebouw wordt heropend als ‘Hotel You’. Het slechte nieuws, volgens De Orkaan: de naam ‘De Typhoon’ zal voorgoed verdwijnen.

Reactie (2) Hits: 188
Rep leest voor

Een voorpublicatie uit mijn boek Domweg gelukkig in de Meidoornstraat, dat gaat over Zaandam-Zuid en dat waarschijnlijk volgend jaar zal verschijnen. Ik las dit verhaal voor tijdens de Orkaan’s Eindejaarsquiz op dinsdagavond 18 december in café de Fabriek in Zaandam. Het verhaal speelt zich af rond 1956. 

Reactie (5) Hits: 264

gouw fcIs de Gouw een rivier? Wie dat vroeger gezegd zou hebben, zou in alle Zaanse toonaarden commentaar hebben gekregen, waarin vast termen als ‘skait’ en ‘poepegrundel’ gebruikt zouden worden. De meeste Zaankanters vinden zelfs niet dat de Zaan een rivier is. Maar tegenwoordig is het blijkbaar niet zo’n gekke gedachte meer. Je kunt nu een woning kopen of huren in het Gouwpark, ‘strategisch gelegen tussen de rivieren de Zaan en de Gouw’. Zo wordt dit park althans aan de man gebracht door de projectontwikkelaars.

Reactie (0) Hits: 343

derkpeeters carelvdlindeIn mijn huidige woonplaats aan kappers geen gebrek. Ik heb me zelfs al een paar keer door een Turkse kapper laten behandelen: goed, goedkoop, ze fakkelen rare haren van je oren af en voor een paar euro extra trekken ze met behulp van stokjes en hete was het haar uit neus en oren. Maar elke keer als ik in een kappersstoel plaatsneem, moet ik heel even denken aan de kapper uit mijn jeugd: Fred Higler aan de Zuiddijk in Zaandam. 

Reactie (2) Hits: 304

reps13Na meer dan een halve eeuw probeert Martin Rep schoon schip te maken: ooit was hij Zwarte Piet. En niet zo’n beetje verkeerde Zwarte Piet ook. Hij hoopt op clementie.

Reactie (2) Hits: 225

Het (voorlopig) laatste artikel over de WDPOHZLAWW. Eerherstel voor ons, en voor Peter J. Muller!

Reactie (0) Hits: 252

De ZaanlanderVorige week beschreef ik hier hoe directeur Visser van de Christelijke hbs mij van school stuurde wegens m'n ‘Beatle-kop’. Vandaag deel 2 en laatst van een korte serie over mijn activistische langharige leven en hoe dat afliep. 

Reactie (8) Hits: 406

blaise pascal reuniemartin typhoonDeze maand wordt In het Blaise Pascal College te Zaandam een reünie gehouden van deze school. Ik bracht een niet zo prettig jaar door op de Christelijke hbs, de voorloper van het Pascal College, die me wel tijdelijk eeuwige roem opleverde. Deel 1 van een korte serie: hoe directeur Visser me naar de kapper stuurde. 

Reactie (2) Hits: 460

kfcdrukte1948Ruim vijftig jaar na dato is het nog altijd een raadsel wie de geheimzinnige bron was van de Zaanlander-primeur over de fusie Alkmaar ’54 – FC Zaanstreek. Deel 2 en laatst in een korte serie over het profvoetbal in de Zaanstreek.

Reactie (3) Hits: 521
dejong zfc smit andrieskok schouten
Karikaturen van Zaanse spelers, getekend door Dik Bruynesteyn, ca. 1959.

Zestien jaar lang is er in de Zaanstreek betaald voetbal gespeeld. KFC uit Koog aan de Zaan en ZFC uit Zaandam waren te klein om afzonderlijk te overleven, maar haat en achterdocht stonden een fusie tussen de clubs in de weg. Wat ging er allemaal fout? Journalistieke duizendpoot Jan Wit kan erover vertellen alsof het gisteren is gebeurd.

Reactie (2) Hits: 756

janjanssenwintdetout1968Waar was je toen John Kennedy werd vermoord? Waar was je toen de gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boorden? Waar was je toen Jan Janssen, nu vijftig jaar geleden, als eerste Nederlander de Tour de France won? Makkelijk, die laatste vraag: ik zat met mijn meisje en m’n aanstaande schoonouders op het volkstuincomplex Nut en Genoegen aan de Westzanerdijk in Zaandam.

Reactie (0) Hits: 403

Copyright © 2015-2019 Martin Rep | Bussum | Contact