puchdamstraatHet is zo ver: na jaren van onderzoek en schrijven ligt mijn boek in de winkel. Nu hoeft het alleen nog maar aan de man/vrouw gebracht te worden. Een stuntje met vintage-Puchs uit de Sixties moest het evenement luister bijzetten. Terugblik op een bewogen dag.

martin trien onrustVoor het aanbieden van een exemplaar van mijn boek De Meidoornstraat reisde ik zaterdag naar Stiens in Friesland. Daar woont Trien Onrust, de alleroudste die ik voor het boek heb geïnterviewd: zij is vorige maand 103 jaar geworden. 

sintmaarten meidoornstraat

Wel of niet zingend langs de deuren met Sint Maarten? Elk jaar gaan op 11 november honderdduizenden kinderen met hun lampions de straat op, hopend op zo veel mogelijk koek en snoep. In tijden van corona overheerst de onzekerheid. De ene veiligheidsregio vindt het een gevaar voor besmetting, de andere heeft er geen probleem mee. Herinneringen aan een heerlijk kinderfeest, dat de tand des tijds glansrijk doorstond. Tot nu toe.

batavia

Net voor de lockdown vier ik, samen met m’n broers, mijn verjaardag in Wormer, in het mooiste grand café van de Zaanstreek.

De oude kruidenier, zijn dwarse zoon en zijn schrijvende kleindochter: hoe het verder ging

famvanmouwerikWat vooraf ging: op verzoek van mijn vriend, oud-Zaandammer Ton Kee doe ik de laatste correcties aan het nieuwe boek van zijn dochter Sara. Tijdens het overleg komen tal van herinneringen aan de winkel van de vader en oom van Ton Kee naar boven. Tweede en laatste deel: hoe een kleine kruidenierswinkel groeide en bloeide maar uiteindelijk gedoemd was te verdwijnen. 

teun kee bakfiets

Zou jij de laatste correcties aan het nieuwe boek van m’n dochter Sara willen doen, vraagt mijn oude Zaanse vriend Ton Kee mij. Tijdens het correctiewerk begint ook iets heel anders: tussen Ton en mij ontstaat een correspondentie over de winkel van Tons vader. Die leidt tot een inkijkje in het leven van een middenstander uit de vorige eeuw, waar de bijbel en de kerk een centrale plaats innemen en de vrouwen duidelijk op de tweede plaats komen.

HansKuyper2x

UPDATE: TWEE SESSIES VOOR 2 X 30 PERSONEN

Vier keer per jaar vindt in het Zaantheater een praatprogramma over boeken plaats, dat erg populair is in de Zaanstreek en dan ook steevast druk wordt bezocht. Deze ‘literaire salon’ wordt geproduceerd door Anita Gundlach onder de naam ‘Mens durf te lezen!’ Voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, zondag 13 december 2020, staan twee auteurs geprogrammeerd die hun werk publiceren bij Uitgeverij Oevers Zaandam: Rob Hendriks en Martin Rep. In een bekendmaking op Facebook beveelt Anita Gundlach hun werk aan als ‘boeken waarin Zaans erfgoed centraal staat, maar die iedere Nederlander zullen aanspreken’.

veegkar2Altijd leuk, een avondje uit in Zaandam. Tot de veegauto van ZNSTD langs komt en met de klus van zijn leven wordt geconfronteerd.

sienejansen100jrVandaag wordt Francina Schipper-Jansen honderd jaar -- en zo wil iedereen dat wel worden! Een bloemetje voor een verbazingwekkende dame, die op de kleuterschool mijn tranen droogde.

brand in de vrede 1951Opgroeien in de naoorlogse jaren in de Zaanstreek was opgroeien in een kleine wereld. Voor mij was die wereld groot genoeg. Niet minder dan zeven wereldwonderen telde ik aan weerszijden van de Zaan. Vandaag deel 6: pakhuis de Vrede.

zaanlands lyceumOpgroeien in de naoorlogse jaren in de Zaanstreek was opgroeien in een kleine wereld. Voor mij was die wereld groot genoeg. Niet minder dan zeven wereldwonderen telde ik aan weerszijden van de Zaan. Vandaag deel 7 en laatst: het oude Zaanlands Lyceum aan de Westzijde in Zaandam.

Copyright © 2015-2020 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact