kleuterscho2Vandaag geen nieuw, oud verhaal – het verhaal van vorige week, over mijn tijd aan de kleuterschool heeft zoveel reacties opgeroepen dat ik er nog even op doorga.

Kleuterschool 1951

Niet alleen op deze website, ook op Facebook kwamen heel veel reacties los op de foto die begin jaren vijftig werd gemaakt in het kleuterschooltje aan de Bleekerstraat op het Vissershop in Zaandam. Het verhaal scoorde ook een groot aantal ‘vind-ik-leuks’: tot gisteren was de score ruim 50.

Tot mijn verbazing eigenlijk. Mijn herinneringen aan mijn kleuterschooltijd zijn nogal vaag. Maar blijkbaar heeft de combinatie van die spaarzame herinneringen met het bezoek anno 2016 aan mijn oude kleuterjuf Siene Schipper-Jansen, 95 jaar inmiddels, heel wat losgemaakt.

vissershop tegelNicoline Kok schrijft op Facebook dat haar vader ook op de Vissershop-kleuterschool zat. Maar dat was niet mijn kleuterschool. De Vissershopschool was een openbare lagere school, inclusief kleuterschool, die op een centrale plek in de wijk stond. Ik zat op het christelijke kleuterschooltje in een woonhuis aan de Bleekersstraat, een schooltje dat bij velen niet bekend was. Het Vissershop was een ‘rooie buurt’, waar ‘fijnen’ zoals wij een beetje uit de toon vielen. (Op een van de ‘sprekende stenen’ die je tegenwoordig in het Vissershop vindt, is zelfs sprake van veld- en zeeslagen die zouden hebben plaatsgevonden tussen de Meidoornbuurt en het Vissershop – maar daar kan ik me weer niets van herinneren.)

Sommigen, zoals Siem Meijn, herinnerden zich op Facebook het buurthuis dat later in die woning werd gevestigd. Dat was Jeugdhaven, waar ik ook een verhaal over geschreven heb (‘Hoe de Heere mij geleidde op het Vissershop’). Siem Meijn plaatste op Facebook een foto van zijn jaar op het kleuterschooltje, inclusief ‘juf Jansen’ (de hoofdfoto boven dit verhaal). Volgens hem dateert die uit 1946-’47. Bijzonder!

En dankzij het verhaal vond ik ook oude kennissen terug. Wie deze website volgt, heeft kunnen zien dat mijn klasgenootje van toen, Ger Schaap, heeft gereageerd. Hij is het jongetje dat op de foto op schoot zit bij juf Jansen. “Via mijn dochter kreeg ik het stukje toegezonden en was zeer verbaasd”, schreef hij. “Ik heb ervan genoten en toch nog iets [teruggevonden] van een periode waarvan ik me heel weinig van kan herinneren.”

Het heerlijkst vond ik het werken met de prikpen


Eigenlijk kan ik me waarschijnlijk niet veel meer herinneren van de kleuterschool dan Ger Schaap. Ik weet wel dat het er veel schoolser aan toe ging dan tegenwoordig. Er waren zelfs twee klassen. Toen ik van de eerste naar de tweede werd ‘bevorderd’, was ik reuzetrots dat mijn vader ‘ha, tweedeklasser’ tegen me zei. In die tijd was geen sprake van door elkaar rennen of vingerverven, zoals mijn kinderen ruim twintig jaar later zouden doen. Wij zaten keurig rechtop in de bank, ik denk dat we zelfs leerden met de armen over elkaar te zitten en de vinger op te steken als we wat wilden vragen aan de juf. We leerden gekleurde papiertjes netjes op voorgedrukte plaatjes plakken, we vlochten stroken papier tot kleurige matjes. Het heerlijkst vond ik het werken met de prikpen. Je kreeg een op dun karton gedrukte tekening en een vilten matje om daaronder te leggen. Met de prikpen ging je langs de lijntjes om het plaatje los te stansen. Het drukken van het stompe punt door het karton gaf een heerlijke sensatie. Je moest de prikjes zo keurig mogelijk naast elkaar doen voor een mooi resultaat.

Zaandam en het Vissershop waren aanvankelijk voor mij een angstige omgeving. Ik kende er niemand, niemand behalve mijn neefje Herman Roode, die vier huizen verderop aan de Bleekersstraat woonde. Toen hij er een keer niet was – was hij ziek? – raakte ik in paniek en begon ik onbedaarlijk te huilen.

Ik vertelde juf Siene Jansen, die ik een paar weken geleden thuis opzocht en die nog ongelooflijk vitaal is, hoe het er in mijn herinnering aan toe ging als je jarig was. Ze knikte bevestigend toen ik vertelde dat jarige kinderen mochten kiezen welk verhaaltje de juf zou vertellen: een vrij verhaal, dat Siene bedacht terwijl zij aan het vertellen was, of het verhaal van de Wolf en de Zeven Geitjes. Wonderlijk genoeg kozen de meeste kinderen voor het enge verhaal van de wolf, al konden ze het dromen.

In het filmpje draagt Tom hetzelfde matrozenpakje als op de foto


Eigenlijk had ik gehoopt op wat meer informatie over mijn vriendje van destijds, Tom Stom, die later carrière in de politiek heeft gemaakt en raadslid en wethouder in Alkmaar werd. Hij overleed op 54-jarige leeftijd. Helaas bleven reacties over hem uit. Wel ontdekte ik gegevens over zijn loopbaan in de Amsterdamse studentenwereld dankzij deze website. Tom en ik bezochten dezelfde scholen: na de christelijke kleuterschool op het Vissershop gingen we beiden naar de lagere Ds. Lindeboomschool aan de H. Gerhardstraat in Zaandam en nadien naar het Zaanlands Lyceum.

In Amsterdam, waar hij klassieke talen studeerde, werd hij lid van de studentensociëteit Olafspoort, waar hij van 1964-’65 preses (voorzitter) was, in de tijd dat ik nog zwoegde op het lyceum.  Op de site van Olofspoort staan wat leuke foto’s uit die tijd, waar hij als vrolijke en waarschijnlijk rebelse student op staat. Ontroerend is het filmpje over hem op YouTube, gemaakt door Agnes van Menen-van Lienen, waarnaar gelinkt wordt op die pagina. 

tom stom

Opmerkelijk is dat er een foto in staat waar hij hetzelfde matrozenpakje draagt als op de foto die ik op deze website plaatste. Daaruit blijkt inderdaad dat wij netjes aangekleed waren in verband met de komst van de schoolfotograaf en er geen sprake was van de viering van een verjaardag. Hoe weinig ik ook van het verdere leven van mijn vriend van toen weet, ik hoop nog een keer in een artikel op mijn website terug te komen op onze vriendschap.

Een verrassende reactie van ons winkelmeisje uit die tijd


Voor veel lezers van het verhaal riep het ook herinneringen op aan de sigarenwinkel van mijn vader, aan de Meidoornstraat. En sommigen vroegen zich nieuwsgierig af of ik soms familie ben van ‘Rep de Bananenboer’ en Johnny Rep. (Het antwoord luidt ja: de ‘Bananenboer’, die een groothandel in fruit had aan de Zuiddijk als ik me niet vergis, was een broer van mijn opa Siem Rep. En die ‘bananenboer’ is weer de opa van voetballende Johnny Rep. Meer informatie over onze familierelatie op de Rep-stamboom website.)

Een verrassende reactie plaatste Agnes Bouwman op Facebook. Daarin vertelt ze dat ze als winkelmeisje heeft gewerkt bij Sigarenmagazijn Rep! Ik herinner me nog heel goed het eerste personeelslid dat mijn vader in dienst nam toen steeds meer klanten de weg vonden naar zijn sigaren- en snoepwinkel. Ze heette Agnes en als jongen keek ik vol bewondering naar haar. Ze had geblondeerd haar, ze maakte zich mooi op – ‘opdirken’, noemden we dat in die tijd – en ze was een vroege fan van Elvis Presley.  Bovenal was ze een uiterst efficiënt winkelmeisje, dat ook erg populair was bij de klanten. Maar Agnes Bouwman bleek een latere Agnes te zijn, die tien jaar later op zaterdag assisteerde in de winkel van mijn vader. Toch een leuke nieuwe kennismaking!

Reacties (12)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Martin,
Heel toevallig kwam ik mevrouw Schipper/ juf Jansen deze week tegen in de Noorderkerk. Zij voor een middag van de PCOB, ik om les te geven aan vluchtelingen. Ik heb haar even gesproken over jouw stukje en je bezoek aan haar. Zij vond het erg leuk.
Jammer dat ik Rob niet tegenkom op de foto's, hij heeft ook op het kleuterschooltje gezeten. Jullie vriendschap is pas op de ds. Lindeboomschool ontstaan.

  Ineke
This comment was minimized by the moderator on the site

Dag Ineke - Ik betwijfel of Rob op het schooltje aan de Bleekersstraat zat. Ik werd op de eerste dag dat ik naar de lagere school ging, door mijn moeder naast een mij onbekende jongen gezet: Rob. Als hij van dezelfde kleuterschool was geweest, had ik hem natuurlijk gekend.
Helaas, we kunnen het niemand meer vragen...
Groet, Martin

  martinrep
This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Martin, dan was het de Kattengatschool. Ik weet dat het in die buurt was. Dat was al een echte school (als je foto's op internet zoekt), waarschijnlijk niet Christelijk. Waarom hij daar dan zat weet ik ook niet.

  Ineke
This comment was minimized by the moderator on the site

In de (openbare) Kattengatschool was een dependance gevestigd van een christelijke lagere school. Daar gingen Rob en ik naar de eerste klas. Toen wij naar de tweede gingen, was dat in een goednieuwe school, de Ds. Lindeboomschool. Of er een christelijk kleuterklasje in de Kattengatschool was, weet ik niet. Het zou kunnen dat Rob zijn kleutertijd doorbracht in de Jonge Arnoldusstraatschool.
Groet, Martin.

  martinrep
This comment was minimized by the moderator on the site

Deze reactie gaat niet over jouw kleuterschooltijd, maar over het sigarenmagazijn/postagentschap. Heb ooit (volgens mij was het in '66) bij je vader in het postagentschap gewerkt. Mijn eerste (fulltime) baan. Was toen 16 jr. Op zaterdag hielp ik dan in de winkel. Weet niet meer hoe het toenmalige winkelmeisje heette, maar vond haar een erg leuke en gezellige meid. Vond je vader trouwens een erg indrukwekkend persoon, vooral qua postuur.

  Judith
This comment was minimized by the moderator on the site

Even te hulp: de Kattegatschool heeft nooit een kleuterschool gekend. Ik heb zelf op die van de Jonge Arnoldusstraat gezeten (Chr nationale school)

  Ron
This comment was minimized by the moderator on the site

Dank jullie wel Martin en Ron voor het meedenken. Ik weet het echt niet, als 3 jaar jongere zus ontgaan zulke dingen je. Zelf ging ik bij de Zuiderkerk naar de kleuterschool en toen naar de ds. Lindeboomschool.

  Ineke
This comment was minimized by the moderator on the site

Naar aanleiding van je vraag om meer info. Ik woon sinds 1972 in plan Kalf en heb de Zaanstreek niet verlaten. Ik ben getrouwd en wij hebben 2 kinderen (J/M) en 3 kleinkinderen van resp.16, 12 en 8 jaar oud. Tot 1985 ben ik werkzaam geweest als bouwkundig tekenaar bij verscheidene architecten in Amsterdam en Zaandam. Ik heb gewerkt aan restauratieprojecten, utiliteitsbouw en woningbouwprojecten in Haarlem, Hoorn en hier het plan Kalf. Na 1985 ben ik tot aan het het moment dat ik met de VUT ging in 2007, werkzaam geweest als rayon opzichter bij een woningcorporatie in Amsterdam. Hierbij was ik verantwoordelijk voor het onderhoud, renovatie, nieuwbouw, mutatie enz. Kortom een heerlijke veelzijdige baan.
Ik weet van mijn periode op het kleuterschooltje weinig , ook geen foto's, maar wat ik mij wel herinner is mijn vriendje, bij jou ook bekend alleen ik heb nooit problemen met hem gehad, dat was Luuk van Soest. Luuk zie ik af en toe nog wel eens en het leuke is dat wij in augustus 1966 samen op moesten komen voor de dienstplicht bij de luchtmacht te Nijmegen. Verdere namen die jij noemde in je overige stukjes kwamen mij bekend voor en kon ik het verband leggen naar je neef Herman Roode welke ik verder ook kon via de brandweer. Herman zat daarnaast beroepsbrandweerman in Amsterdam. Ik heb namelijk bij kring 4 (Botenmakerstraat) gezeten. Wat ik mij verder van het Visserhop herinner is kolenhandel Kok, de ouwelfabriek en de zusters Tromp van het kruidenierswinkeltje. Op dit moment geniet ik van mijn vrijheid en onze caravan in Epe. Het enige wat wij nu gelijk hebben is onze haarkleur en ik heb als bijlage een foto gedaan zodat je een indruk krijgt van hoe ik er nu sinds 1954 uitzie.
http://www.martinrep.nl/images/headers/people/G.Schaap.jpg
Hartelijke groetjes, Ger Schaap

  Ger Schaap
This comment was minimized by the moderator on the site

Ik herrinner mij nog héél van de kleuterschool én de lagere school. Ik ging altijd lopend naar school, samen met mijn oudere broer Hans in de Jonge Arnoldusstraat. Toen ik groter werd, mocht ik met mijn vriendinnetjes uit de Bleekerstraat naar school toe lopen. Ik heb daar ontzettend veel plezier gehad. Mijn moeder had een aardewerk/porcelein winkeltje op de Zuiddijk en mijn opa had een speelgoed winkel daar ! Ik ging rolschaatsen bij de ouwel fabriek en deed boodschappen voor mijn moeder bij Maurits. Ik heb nooit iets van reunies vernoemen, jammer eigenlijk.

  Antje van Rosmalen
This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Martin, mijn oom en tante woonden rond 1960 op de Bleekerstraat, tegenover de kolenboer, naast het kleuterschooltje, waar later een jeugdhonk in kwam. Weet jij op welk nummer dat kan zijn geweest en of dat huis er nog staat?

(Met het huisnummer van het schooltje ben ik ook al geholpen, dan heb ik ook wel een beetje beeld)

  José Goddard
This comment was minimized by the moderator on the site

Het kleuterschooltje zat waarschijnlijk op Bleekersstraat 43; moeilijk met zekerheid te zeggen, alle woningen daar zijn flink opgeknapt.

  Reactie bewerkt door martinrep Admin (ongeveer 4 maanden geleden) martinrep
This comment was minimized by the moderator on the site

Dank je wel. Mijn tante heeft intussen ook nog eens nagezocht op welk nummer zij woonde en vertelde me gisteren dat dat nummer 41 was, dus dan klopt het vast wel

  José Goddard
There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Copyright © 2015-2021 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact