Het verschil kan niet groter zijn tussen de film ‘afscheid’ uit 1962 en de ‘Lipdub’ van het Zaanlands Lyceum uit 2016. De een gefilmd met een dure 8-millimetercamera, de andere met een peperdure steadycam die de hele school doorwandelt en zo’n beetje alle scholieren filmt. De choreografie is perfect, alles is goed getimed - let op de jongen op het fietsje die precies op tijd de trap afkomt - en dat alles helemaal lipsynchroon op het geluid van Shut Up And Dance van Walk the Moon.

logo

Het Zaanlands Lyceum bestaat dit jaar 150 jaar. Martin Rep besteedt in een aantal artikelen op deze site aandacht aan zijn persoonlijke historie van de school.

Ik vind het ontroerend. De dansende leerlingen - ik geloof dat je tegenwoordig ‘kids’ moet zeggen - en het enthousiasme spatten ervan af. Uiteindelijk eindigt het dansfeest op het plein van de school. Je zou willen dat je er weer op school zat. Het is een en al dynamiek en vrolijkheid, heel wat anders dan het trage tempo van ‘afscheid’. 

Maar dankzij Ot Louw, Joep Veerman en zijn vrienden, die hier in de vroege jaren zestig vele weken van hun vrije tijd (en hun schooltijd) hebben geïnvesteerd in hun film hebben wij anno 2016 een beeld hoe de oude school er, ruim een halve eeuw geleden, uitzag.

Eerst maar eens kijken of de lipdub uit 2016 het ook een halve eeuw volhoudt. 

 

 

 

Copyright © 2015-2022 Martin Rep | Radboudlaan 14 | 1402 XP  Bussum | Contact