ruijterveer koenwessingMartin Rep keek naar de show Zaansch Veem 2.0 van Freek de Jonge in het Zaantheater.  Net als Freek vertrok hij eind jaren zestig uit Zaandam. Waarom komen ze er eigenlijk alle twee steeds terug?

Reactie (7) Hits: 348

johnnyrep eersteIn het Amsterdamse café Scheltema wordt het boek ‘Johnny Rep, buitenbeentje’ gepresenteerd.  Een drukbezocht feest, met veel ouwe-jongens-krentenbrood.

Reactie (2) Hits: 1781

biafra burgemeester

Ruud Vreeman burgemeester van Zaanstad, lees ik op de website van De Orkaan. Even denk ik dat per ongeluk een oud persbericht is geplaatst, maar dan begrijp ik dat good old Ruud weer van stal is gehaald om Zaanstad even uit de nood te helpen. Ik heb een paar van de ‘rooie’ Zaanse burgemeesters persoonlijk ontmoet.

Reactie (0) Hits: 1447

walterop klasMorgen vindt in het Zaanlands Lyceum de reünie plaats ter gelegenheid van het honderdvijftig-jarig bestaan van de school. Voor het jubileumboek dat op dezelfde dag verschijnt, schreef ik deze bijdrage. Een mooie herinnering aan ‘juf’ Walterop.

Reactie (7) Hits: 859

Het verschil kan niet groter zijn tussen de film ‘afscheid’ uit 1962 en de ‘Lipdub’ van het Zaanlands Lyceum uit 2016. De een gefilmd met een dure 8-millimetercamera, de andere met een peperdure steadycam die de hele school doorwandelt en zo’n beetje alle scholieren filmt. De choreografie is perfect, alles is goed getimed - let op de jongen op het fietsje die precies op tijd de trap afkomt - en dat alles helemaal lipsynchroon op het geluid van Shut Up And Dance van Walk the Moon.

Reactie (2) Hits: 658

Afscheid 1Het leest als een jongensboek. In de jaren zestig bedelen twee Zaanse scholieren geld bij elkaar om een film te maken over hun oude school. Ze krijgen na maanden van hard werken een ovatie van het voltallige lerarenkorps en vertegenwoordigers van de gemeente bij de première – hoewel daar alles fout gaat wat er maar fout kan gaan. Meer dan een halve eeuw later is de film nu voor iedereen toegankelijk gemaakt op YouTube. Ik zie ‘afscheid’ terug en haal met maker Otto Louw herinneringen op aan het schrijven van het jongensboek.

Reactie (3) Hits: 1105

jaspersstraat96De naam Poelenburg roept sinds deze week in heel Nederland negatieve beelden op: hangjongeren, ‘tuig’, treitervloggers, pesterijen. Maar voor mij was Poelenburg de wijk van ons eerste huis, onze eerste auto, ons eerste kindje. Tijd om terug te gaan en te kijken hoe het frisse, moderne Poelenburg van toen heeft plaatsgemaakt voor een multiculti wijk.

Reactie (11) Hits: 1840

uijlingsEén keer in mijn lange journalistieke loopbaan ben ik hoofdredacteur geweest. Het leiding geven aan de schoolkrant van het Zaanlands Lyceum ging me niet best af. Opkomst en ondergang van een roemruchte schoolkrant - en wat was er nou precies met ‘juf’ Uijlings aan de hand?

Reactie (0) Hits: 1261

zfc kampioen 1958Eind jaren vijftig. Geen sprake van dat wij op zondag naar het voetbalveld mochten gaan. Bij gratie mochten wij om half vijf de radiodistributie aanzetten om Frits van Turenhout de uitslagen te horen voorlezen, en in een heel bijzonder geval zoals het wereldkampioenschap mocht de tv aan. Maar op die zondag in 1958 negeerde ik God en gebod.

Reactie (7) Hits: 1618

zaanlands2a

We zien de toekomst vol verwachting tegemoet en kijken de fotograaf lachend of gemaakt stoer aan. Dit zijn de kinderen van klas 2A van het Zaanlands Lyceum in 1962. Zij al die toekomstplannen uitgekomen? Weemoedige gedachten bij een klassenfoto.

Reactie (3) Hits: 1385

Copyright © 2015-2018 Martin Rep | Bussum | Contact