noorderkrekDe toekomst van de twee overgebleven kerken van de protestantse gemeente Zaandam is onzeker. De kerk wil maar één van de twee gebouwen behouden. Afgelopen week verliep de periode waarbinnen de gemeente Zaanstad biedingen kon uitbrengen op de Westzijderkerk en de Noorderkerk. Wat gaat er gebeuren met de Noorderkerk, een van de belangrijke gebouwen uit mijn jeugd? En het sprookje begon toch zo mooi.

Reactie (3) Hits: 182

wimlootsWillem Loots, ooit redactielid van de schoolkrant van het Zaanlands Lyceum, leest na meer dan twee jaar het artikel dat ik schreef over die krant, ‘De Projectielantaarn’. Een bijzondere groet uit een ver land, en tevens een opmerkelijke bekentenis. 

Reactie (0) Hits: 308

den uyl bakkerWat aardig! Opeens vind ik twee schattige verhaaltjes in mijn mailbox, jeugdherinneringen van mijn klasgenootje van het Zaanlands Lyceum, Marisca Milikowski. Sfeertekeningen van een gelukkige jeugd, die werd beleefd in de Zaanstreek en tijdens vakanties in Egmond. Hoezo communistisch trauma?

Reactie (1) Hits: 849

ruijterveer koenwessingMartin Rep keek naar de show Zaansch Veem 2.0 van Freek de Jonge in het Zaantheater.  Net als Freek vertrok hij eind jaren zestig uit Zaandam. Waarom komen ze er eigenlijk alle twee steeds terug?

Reactie (7) Hits: 585

johnnyrep eersteIn het Amsterdamse café Scheltema wordt het boek ‘Johnny Rep, buitenbeentje’ gepresenteerd.  Een drukbezocht feest, met veel ouwe-jongens-krentenbrood.

Reactie (2) Hits: 1979

biafra burgemeester

Ruud Vreeman burgemeester van Zaanstad, lees ik op de website van De Orkaan. Even denk ik dat per ongeluk een oud persbericht is geplaatst, maar dan begrijp ik dat good old Ruud weer van stal is gehaald om Zaanstad even uit de nood te helpen. Ik heb een paar van de ‘rooie’ Zaanse burgemeesters persoonlijk ontmoet.

Reactie (0) Hits: 1593

walterop klasMorgen vindt in het Zaanlands Lyceum de reünie plaats ter gelegenheid van het honderdvijftig-jarig bestaan van de school. Voor het jubileumboek dat op dezelfde dag verschijnt, schreef ik deze bijdrage. Een mooie herinnering aan ‘juf’ Walterop.

Reactie (7) Hits: 1028

Het verschil kan niet groter zijn tussen de film ‘afscheid’ uit 1962 en de ‘Lipdub’ van het Zaanlands Lyceum uit 2016. De een gefilmd met een dure 8-millimetercamera, de andere met een peperdure steadycam die de hele school doorwandelt en zo’n beetje alle scholieren filmt. De choreografie is perfect, alles is goed getimed - let op de jongen op het fietsje die precies op tijd de trap afkomt - en dat alles helemaal lipsynchroon op het geluid van Shut Up And Dance van Walk the Moon.

Reactie (2) Hits: 793

Afscheid 1Het leest als een jongensboek. In de jaren zestig bedelen twee Zaanse scholieren geld bij elkaar om een film te maken over hun oude school. Ze krijgen na maanden van hard werken een ovatie van het voltallige lerarenkorps en vertegenwoordigers van de gemeente bij de première – hoewel daar alles fout gaat wat er maar fout kan gaan. Meer dan een halve eeuw later is de film nu voor iedereen toegankelijk gemaakt op YouTube. Ik zie ‘afscheid’ terug en haal met maker Otto Louw herinneringen op aan het schrijven van het jongensboek.

Reactie (3) Hits: 1262

jaspersstraat96De naam Poelenburg roept sinds deze week in heel Nederland negatieve beelden op: hangjongeren, ‘tuig’, treitervloggers, pesterijen. Maar voor mij was Poelenburg de wijk van ons eerste huis, onze eerste auto, ons eerste kindje. Tijd om terug te gaan en te kijken hoe het frisse, moderne Poelenburg van toen heeft plaatsgemaakt voor een multiculti wijk.

Reactie (11) Hits: 2079

Copyright © 2015-2018 Martin Rep | Bussum | Contact